Afbeelding

Het weer: wisselvalliger en enige afkoeling

Weer

ALMERE - Vorige week schreef ik dat mei 2024 geen hoogvlieger is met tenminste tien dagen zon op rij en voortdurend 25 graden of hoger. Toch is het een heel prima maand aan het worden met een duidelijke afwisseling van weerpatronen. Afgelopen weekend werd het ook in Almere 25 graden en de afgelopen dagen bleef het nog ronduit warm in een groot deel van het land.

Door Marc Putto

Momenteel schakelen we over naar een wisselvalliger plaatje als gevolg van activiteiten van lagedruk bij Engeland aan de ene kant en nog steeds een stroperig hogedrukgebied boven het noordoosten van Europa anderzijds. Dat laatste drukgebied zorgt ervoor dat opkomende buienstoringen vanuit het zuidwesten niet heel ver noordoostwaarts kunnen geraken en dat bovendien de meeste activiteit van het systeem verminderd wordt. Met andere woorden: de hoeveelheid buien en de neerslaghoeveelheden vallen wel mee voor Zuidwest-Flevoland. 

Regenmomenten rond Pinksteren

Het lagedrukgebied bij Engeland en Noord-Frankrijk vult enigszins op de komende dagen en gaat zich in noordoostelijke richting manifesteren naar Polen. Onze contreien liggen dan meestal in een zone met geringe drukverschillen. Er staat veelal weinig wind en vanwege de aanwezige instabiliteit van de lucht regent het zo nu en dan. Meestal in de vorm van wat losse buien, maar een meer aaneengesloten regenzone kan ook nog overtrekken. De meeste regenmomenten doen zich voor in de aanloop naar - en tijdens het Pinksterweekend. Fraai weer met Pinksteren zit er dan waarschijnlijk ook niet in dit jaar. Het pluspunt blijft dus de middagtemperatuur die nog verrassend goed uit de verf kan komen tussendoor.

Woensdag min. 13, max. 19, wind z. 3-4, neerslag 70% en zon 30%
Donderdag min. 13, max. 18, wind zw. 3-4, neerslag 75% en zon 35%
Vrijdag min. 11, max. 19, wind zw. 3, neerslag 80% en zon 35%
Zaterdag min. 11, max. 19, wind zw. 3-4, neerslag 85% en zon 35%
Zondag min. 12, max. 19, wind wzw. 3-4, neerslag 80% en zon 40%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto