Sommige Almeerders willen niet wachten en dumpen hun grofvuil langs de straat. (Archieffoto: Fred Rotgans)
Sommige Almeerders willen niet wachten en dumpen hun grofvuil langs de straat. (Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Gemeente: ‘Afspraaksysteem grofvuil werkt niet goed’

Algemeen

ALMERE – Het systeem voor het maken van een grofvuilafspraak functioneert niet altijd goed. Daardoor ontstaan soms lange wachttijden bij afspraken. De gemeente werkt aan een oplossing. 

Door Marcel Beijer

De gemeente reageert hiermee op de klacht van Almeerders die lange tijd moeten wachten voordat hun grofvuil kan worden opgehaald. In een aantal gevallen liep dat op naar vier weken. Volgens een woordvoerder van de gemeente blijkt nu dat het systeem voor het maken van grofvuilafspraken niet altijd goed werkt.“ Vijf dagen in de week zetten wij drie inzamelwagens in voor het ophalen van grofvuil op afspraak”, laat de woordvoerder weten. “Momenteel kunnen we maximaal 140 grofvuilafspraken per werkdag oppakken.”

Route

De route van onze inzamelwagens is toegespitst op stadsdelen en wijkniveaus. “Dit betekent dat alle stadsdelen en wijken per week één dag toegewezen hebben gekregen voor de inzameling van grofvuil op afspraak. In Almere Poort, Almere Haven en Literatuurwijk kunnen inwoners bijvoorbeeld voor de maandag een grofvuilafspraak maken”, aldus de woordvoerder. “Zodra het systeem 140 afspraken registreert vervalt deze dag uit het keuzemenu. In het weekend wordt er geen grofvuil opgehaald, maar kunnen inwoners op zaterdag wel bij één van onze drie recyclingperrons terecht.”

Systeem

Na publicatie in deze krant over de lange wachttijden is op het stadhuis onderzocht waarom het zo lang duurt voordat vuil kan worden opgehaald. “We hebben geconstateerd dat het systeem voor het maken van een grofvuilafspraak niet altijd goed functioneert. Hoewel er vaak nog voldoende afspraakmogelijkheden zijn binnen één tot twee weken, geeft het systeem dit niet altijd goed weer. We hebben dit probleem direct opgepakt en lossen het zo spoedig mogelijk op. Mocht men online een langere wachttijd dan drie weken voorgesteld krijgen dan kan men contact opnemen met het klantcontactcentrum.”