De publieke tribune zat vol met inwoners uit Poort. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De publieke tribune zat vol met inwoners uit Poort. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Wethouder wil met spreekuren zorgen rond vestiging Domus wegnemen

Politiek

ALMERE – Wethouder Froukje de Jonge wil met het instellen van spreekuren de zorgen over de vestiging van een Domus in Almere Poort wegnemen. De bewoners lijken daar niet enthousiast over. Ze hebben al een advocaat in de arm genomen en vestigen hun hoop op een vertragingstruc van politieke fracties die aan hun kant staan.

Door Marcel Beijer

In een Domus wil het Leger des Heils 36 verslaafden met meervoudige problematiek opvangen. De locatiekeuze is vastgesteld, de grond echter nog niet aangekocht. Donderdag verdedigde De Jonge haar standpunt voor de locatiekeuze tijdens een door de PVV aangevraagd debat in de raadszaal. Daarin herhaalde de CDA-wethouder dat Almere een ‘stad voor iedereen’ moet zijn en dat bewoners van de Domus ook een woonplek verdienen en dus niet ergens achteraf op een bedrijventerrein moeten worden weggestopt.

Dealers

De bewoners in Poort zijn fel tegen de komst van de Domus omdat die veel te dicht bij scholen ligt. Ze vrezen dat dealers in de straten en schoolpleinen zullen opduiken en dat er overlast bij winkels zal ontstaan. Bovendien werd vorige week duidelijk dat de communicatie van de gemeente richting bewoners, scholen (Aeres, De Kleine Wereld) en ondernemers (Europalaan, Homerusmarkt) niet op rolletjes verliep.

Doorbraak nodig

De Jonge stelde vast dat de onrust in het stadsdeel flink was opgelopen en dat er daarom een doorbraak nodig is om de polarisatie te doorbreken. Waar de bewoners hoopten dat de plannen om die reden even geparkeerd zouden worden, liet De Jonge weten hiervoor spreekuren te willen gaan houden waarin bewoners hun zorgen, samen met het Leger des Heils, politie en ambtenaren, kunnen ventileren en bespreken. “Daarin zullen we álles openlijk en transparant toe lichten.” 

Overrompelingstactiek

Veel bewoners in Poort woonden het debat in de raadzaal bij. Na afloop van het debat werd duidelijk dat de aanwezigen niet op die spreekuren zitten te wachten. “Dat wordt een overrompelingstactiek waar we uiteindelijk met een kluitje in het riet worden gestuurd. De wethouder wil het plan gewoon doordrukken.” De bewoners hebben al een advocaat ingeschakeld die hun belangen behartigt. Een rechtsgang kan jaren in beslag nemen.

Verklaring van geen bedenkingen

Ook de fracties in gemeenteraad zijn zeer verdeeld over de locatiekeuze van de wethouder en het college. De Jonge zag niets in het plan van AP/OPA om de bewoners van Poort zelf een nieuwe locatie te laten uitzoeken in hun stadsdeel. (’Dat leidt tot een slagveld’) Brent Hadderingh (Forum voor Democratie) vond dat de wethouder een verkeerde belangafweging maakte. “U stelt het belang van 36 Domus-bewoners boven het belang van de bewoners in Poort.” Duidelijk werd dat de meeste partijen het standpunt van het college steunen, al gaat het niet om een ruime meerderheid. Een aantal partijen kondigde daarom moties aan waar de gemeenteraad later over moet gaan stemmen. Maar ook wordt er achter de schermen gezinspeeld op het tegenwerken van de plannen door  een ‘verklaring van geen bedenkingen’ te frustreren. Zo’n verklaring is nodig voor de bouw van de Domus. Als voldoende partijen die verklaring niet steunen kan het Domus-proces ernstig vertraagd worden.