De locatie van Domus (Foto: aangeleverd)
De locatie van Domus (Foto: aangeleverd)

Oud-directeur Aeresschool weet niets van drugsdeals bij Domus in Poort

Algemeen

POORT – Bauke Houtsma, de oud-directeur van de school Aeres is onbekend met het feit dat er dealers bij de verslaafdenopvang Domus in Poort gaan komen om de verslaafden van hun drugs te voorzien. Dit laat hij aan Almere DEZE WEEK weten. En juist dit is het punt over dealen bij Domus is waar de tegenstanders over vallen. 

Door Robert Mienstra

Luc Tanja van het Leger des Heils, de initiatiefnemer van Domus, zegt dat het niet de bedoeling is dat dealers in Domus of op het terrein van Domus gaan handelen. “Ze moeten dat in de omgeving van het gebouw doen of verder weg. “Dat gaat niet anders dan bij andere verslaafden in Almere”, zegt Tanja. “De verkregen drugs mogen alleen op de eigen kamer gebruikt worden.” Tanja beaamt dat de drugs ook twee straten verderop van Domus verkregen zouden kunnen worden. “Of bij het station of ergens in Stad. Wij maken verder geen afspraken met de dealers over de prijzen of over de levering. We hebben wel regels over de veiligheid rond Domus. De rest is aan de politie en handhaving.”

Vragen

Hier zit nu precies de angst van de school Aeres waar Domus vlakbij komt te liggen. Houtsma zegt wel dat hij als directeur contact met de gemeente heeft gehad over Domus. Op 7 december 2021 heeft hij zes vragen aan de gemeente gesteld over Domus. Hij wilde onder meer weten waarom Domus zo vlak bij een school moest komen en hij wilde onder meer alle mogelijke risico’s weten over de hele dag en in het weekend.
Houtsma zegt dat de gemeente maar een deel van zijn vragen is beantwoord. Met het dealen bij of in de omgeving van Domus was hij dus verder onbekend.

Nimmer contact

De raad van bestuur van Aeres schreef deze week een brief aan de gemeenteraad dat de gemeente nimmer contact met hen heeft gehad. Wat overigens door wethouder Froukje de Jonge (CDA) weer ontkend wordt. De Raad van Bestuur van Aeres schreef: ‘dat er door Aeres bezwaar gemaakt zal worden tegen de gekozen locatie ‘gezien de grote risico’s voor onze leerlingen met betrekking tot drugsdealers in de nabijheid van de school. Het zou ons inziens onverantwoordelijk zijn deze risico’s te bagatelliseren of te veronachtzamen; het is immers bekend dat de drugshandel steeds meedogenlozer, professioneler en onbeheersbaarder wordt.’

Risico’s 

De politie meldde op 17 november 2021 dat haar voorkeur voor Domus nabij Aeres lag. Maar de politie had wel kanttekeningen: ‘Een locatie die heel dichtbij gevestigd wordt in een omgeving met veel jonge mensen is een (hoog) risico. Dan gaat het om de potentiële aantrekkingskracht van dealers op zoek naar afzetmarkt, de toename van (vermogens) delicten, de toename van overlast van zwervers en verwarde personen nabij de school.’
De politie adviseerde om in gesprek te gaan met Aeres om duidelijke afspraken te maken.
Uit de brief van de Raad van Bestuur van Aeres blijkt niet dat dergelijke afspraken zijn gemaakt omdat het bestuur van Aeres geen contact heeft gehad met de gemeente. Ook oud-directeur Houtsma rept niet over dit soort afspraken.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto