Ellen van de Baan, raadslid van de SP (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
Ellen van de Baan, raadslid van de SP (Archieffoto: Almere DEZE WEEK) ROBERT MIENSTRA

Kinderen statushouders wachten op Taalcentrum

Politiek

ALMERE - Leerplichtige kinderen van statushouders staan in Almere soms lang op een wachtlijst bij het Taalcentrum. SP-raadslid Ellen van de Baan heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan de verantwoordelijke wethouder.

Het gaat om statushouders, dus asielzoekers die in Nederland mogen blijven. Taalonderwijs voor nieuwkomers valt niet onder de zorgplicht van het reguliere onderwijs. Hiervoor is door de Almeerse schoolbesturen het Taalcentrum opgezet die gesubsidieerd wordt door de gemeente. Vluchtelingenkinderen in de basisschoolleeftijd krijgen een plek op het Taalcentrum, waarna ze kunnen doorstromen naar het reguliere onderwijs. Kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar staan ruim een half jaar op een wachtlijst en krijgen al die tijd dus geen onderwijs. Het aantal kinderen verschilt per week. 

Dichte deur

De SP heeft van Vluchtelingenwerk vernomen dat ze bij het ROC in Almere voor een dichte deur staan terwijl een aantal van hen tegen de stroom in en met succes wel de toelatingstoets heeft gehaald in Lelystad, Amsterdam of Hilversum.
De SP roept in de vragen het Almeerse gemeentebestuur op om in gesprek te gaan met het MBO College Almere. Het Toekomstgericht Techniekonderwijs (TTO), een modulair opgezette onderwijsvorm met veel individuele begeleiding, zou bijvoorbeeld voor veel gemotiveerde vluchtelingenkinderen een ideale manier van onderwijs kunnen zijn, aldus de SP.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto