(Foto: BonteHond)
(Foto: BonteHond)

Voetbalvoorstelling BonteHond en DOX in première bij ASC Waterwijk

Uit

ALMERE - THeatergezelschappen BonteHond en DOX presenteren de nieuwe voetbalvoorstelling ‘De Zijlijn’ (10+). Na de eerdere voetbalvoorstellingen ‘Broek Uit!’ (over schaamte in de kleedkamer) en ‘Schoppen’ (over discriminatie op het veld) maakten zij dit keer een emancipatievoorstelling waarin vrouwen hun mannetje staan. Deze coproductie gaat op zondag 2 juni in première bij ASC Waterwijk in Almere en toert de rest van de maand juni door het land.

Vrouwen en voetbal blijft een lastige combinatie. Voor een grote groep mensen dan tenminste, want al haalt het vrouwenteam de finale van het WK, wordt het EK gewonnen en wordt de eredivisie uitgezonden op tv; het lijkt niet voldoende. Nog altijd krijgen vrouwen niet dezelfde erkenning als mannen, en wordt er regelmatig lacherig gedaan over vrouwen in de sport. Denigrerende opmerkingen dienen geïncasseerd te worden en als dit vaak genoeg gezegd wordt, geloven vrouwen het nog ook.

Nog altijd relevant

Na de successen van Boek uit! en Schoppen maakten BonteHond en DOX in 2019 de voorstelling De Zijlijn (10+). Door de coronapandemie is de voorstelling nooit afgemaakt en getoond aan publiek. Ondanks dat er een aantal jaren verstreken zijn, is de thematiek nog altijd relevant. “Gelukkig is er ook iets veranderd in de tijdsgeest, ook dit zal terug te zien zijn in de voorstelling”, aldus de makers. “Voor iedereen die denkt: is het dan nog nodig? Ja, dat is het wel! Zolang er dagelijks in sporttalkshows nog ongepaste opmerkingen worden gemaakt, niet alle teams die een kampioenschap winnen een huldiging krijgen en er na afloop van een wedstrijd vaker gevraagd wordt naar uiterlijke kenmerken van vrouwen dan hun sportprestaties, is de strijd voor gelijkwaardigheid hard nodig.”

Daarom presenteren BonteHond en DOX als seizoensafsluiter De Zijlijn (10+) onder regie van Judith Faas (artistiek leider BonteHond) en met choreografieën van Melvin Fraenk (artistiek leider DOX).

Te zien in voetbalkantines

Op zondag 2 juni gaat De Zijlijn (10+) in première in de voetbalkantine van ASC Waterwijk in Almere. Daarna is de voorstelling te zien in voetbalkantines in Amsterdam, Haarlem en Arnhem. De Zijlijn wordt ook elf keer gespeeld als schoolvoorstelling. 

De Zijlijn is bij ASC Waterwijk te zien op vrijdag 31 mei om 19.30 uur (try-out), zondag 2 juni om 19.30 uur (première, uitverkocht) en vrijdag 7 juni om 19:30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via Kunstlinie. Meer informatie: www.bontehond.net/voorstellingen/de-zijlijn

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto