Fotostudio MASA gaf kleur aan deze foto van de Zwarte Schapen uit 1998. (Foto: Bob Friedländer/Collectie Stadsarchief Almere)
Fotostudio MASA gaf kleur aan deze foto van de Zwarte Schapen uit 1998. (Foto: Bob Friedländer/Collectie Stadsarchief Almere)

Zwarte Schapen in kleur

Sport

ALMERE - Begin mei was in Stadsarchief Almere de laatste dag van de succesvolle tentoonstelling Almeerders op de Fotorol. Duizenden Almeerders bekeken het afgelopen jaar de foto’s van Gert Schutte, Jos Jongerius en Bob Friedländer. Vijf edities lang waren dat zwart-wit foto’s en de laatste editie was in kleur. Maar met twee van die kleurenfoto’s was iets aan de hand. Die waren namelijk door de fotografen gemaakt in zwart-wit en in de tentoonstelling in kleur te zien. 

Het Stadsarchief schreef een prijsvraag uit en daagde de bezoekers uit om te raden welke foto’s waren ingekleurd. En wat bleek? Niemand van de bezoekers raadde het goed. Zo goed had fotostudio MASA uit Almere Haven de foto’s kennelijk ingekleurd. De ene zwart-wit foto is een winters landschap gemaakt door Gert Schutte. 

De andere foto is van Bob Friedländer van voetbalclub De Zwarte Schapen. Hij maakte de foto, in zwart-wit, in 1998 bij een reünie. Voetbalclub BVC / De Zwarte Schapen is de voorloper van het huidige Almere City FC. Omdat de club het zo goed doet in de eredivisie vond het Stadarchief het wel een goed plan juist deze foto te gebruiken voor dit eenmalige experiment. Want het stadsarchief benadrukt dat het inkleuren niet vaker gaat gebeuren. Voor deze ene keer zien we de voetballers in kleur. En het schaap? Tja, dat was en bleef zwart.


De originele foto in zwart/wit. (Foto: Bob Friedländer/Collectie Stadsarchief Almere) 

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto