Lia de Clerk met haar dochters Esther en Deborah. (Foto: Stadarchief Almere)
Lia de Clerk met haar dochters Esther en Deborah. (Foto: Stadarchief Almere)

Stadsarchief Almere staat stil bij overlijden van Lia de Clerk

Algemeen

ALMERE - Het Stadsarchief Almere staat stil bij het overlijden van Lia de Clerk (90) afgelopen zondag. Samen met haar man Henk ontving zij op 30 november 1976 de sleutel van hun woning aan de Schoolwerf. Daarmee werd zij de eerste inwoner van de stad. Een paar maanden geleden bezocht zij, samen met haar dochters, de tentoonstelling Almeerders op de Fotorol bij het Stadsarchief. Bij die gelegenheid werd bijgaande foto gemaakt van Lia de Clerk met haar beide dochters. Deze foto zal de komende periode ook te zien zijn in de tentoonstelling.

“Haar hele Almeerse leven lang was Lia de Clerk een belangrijke ambassadeur voor de stad. Er zijn heel veel foto’s waarop Lia te zien is en videobeelden waarop zij enthousiast vertelt over Almere”, aldus Stadsarchief Almere. “De meest beroemde video is ‘Almere krijgt zijn eerste bewoners‘, een opname van het Polygoon journaal uit 1976. Ook in de VPRO documentaire Pionieren in de Polder uit 2016 komt Lia uitgebreid aan het woord.” 

De afgelopen jaren was Lia de Clerk regelmatig te gast bij Stadsarchief Almere. De laatste keer was in juni van dit jaar. “Op een avond, buiten de drukte van de normale openingstijden, bezocht ze toen samen met haar dochters Esther en Deborah de tentoonstelling Almeerders op de Fotorol. Urenlang bekeken ze samen alle zwart-wit foto’s en voorzagen ze van commentaar.” Lia de Clerk overleed zondag 3 december op 90-jarige leeftijd. 

Tentoonstelling verlengd

Almeerders op de fotorol’ wordt overigens wegens succes verlengd tot april 2024. De tentoonstelling toont foto’s van persfotografen Gert Schutte, Jos Jongerius en Bob Friedländer uit de beginjaren van Almere. De foto’s wisselen met regelmaat en kunnen door bezoekers van notities worden voorzien. 

 Stadsarchief Almere is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 12.00 tot 16.00 uur en op afspraak. Op 8 december is het Stadsarchief eenmalig geopend op een vrijdag. Op donderdag 7 en 14 december en tijdens de kerstvakantie is het Stadsarchief gesloten.


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto