Peter den Oudsten presenteerde zijn bevindingen donderdagavond (Foto: Almere DEZE WEEK)
Peter den Oudsten presenteerde zijn bevindingen donderdagavond (Foto: Almere DEZE WEEK)

Wellicht acht wethouders voor Almere

Politiek

ALMERE – Het zou zomaar kunnen dat Almere binnenkort acht wethouders telt. In de coalitiebesprekingen met de vijf overgebleven partijen, GroenLinks en Pvda is namelijk ook de ChristenUnie weer aangeschoven.

Dat zei formateur Peter den Oudsten donderdag tegenover de gemeenteraad. De achtste wethouder is een optie omdat de zeven partijen de ChristenUnie daartoe hebben uitgenodigd om zodoende meer evenwicht in de coalitie te creëren. Fractievoorzitter Hans van Dijk is daar positief over, ondanks dat wethouder Roelie Bosch van zijn partij opstapte na een fors verschil met de coalitiegenoten over bezuinigingen op de Jeugdzorg. Daarop stapte ook de ChristenUnie uit de coalitie. “We voelen verantwoordelijkheid voor de stad”, laat Van Dijk weten die daarbij echter wel wat voorwaarden stelt. “We gaan niet opnieuw de portefeuille Jeugdzorg invullen en de kosten voor het college mogen niet omhoog gaan, ook als er niet zeven, maar acht wethouders komen.”
In de laatste geval kan het niet anders dan een of twee wethouders parttime aan de slag gaan.

Geen voorstander

Formateur Den Oudsten zei donderdag overigens geen voorstander te zijn van acht wethouders. “We gaan inderdaad het budget voor het college niet uitbreiden, maar die optie ligt inderdaad op tafel.” Gezien de grote problemen waar Almere mee kampt, herhaalde hij zijn oproep om vooral ervaren wethouders aan te stellen. De formateur was tevreden over de voortgang naar het nieuwe college. Hij verwacht zijn werk half mei af te kunnen ronden.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto