Peter den Oudsten presenteerde zijn bevindingen donderdagavond (Foto: Almere DEZE WEEK)
Peter den Oudsten presenteerde zijn bevindingen donderdagavond (Foto: Almere DEZE WEEK)

Links college moet puin ruimen in de stad

Politiek

ALMERE – Een links college met zeven wethouders van de PvdA, GroenLinks, SP, D66, CDA, Partij voor de Dieren en Leefbaar Almere moet de enorme problemen waar Almere voor staat gaan oplossen.

Door Marcel Beijer

Dat is de conclusie van verkenner Peter den Oudsten die de afgelopen twee weken de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie onderzocht, nadat ChristenUnie en VVD uit het college waren gestapt. In Politiek Almere ging iedereen er al lange tijd vanuit dat deze ‘linkse coup’ de enig serieuze mogelijkheid was. Den Oudsten deed donderdag verslag van zijn verkenning.

Grote problemen

Om te stellen dat Den Oudsten met de voorkeur voor PvdA en GroenLinks een open deur intrapte, is echter te kort door de bocht. De oud-burgemeester van onder meer Enschede en Groningen noemde de problemen waar de stad voor staat ‘waarschijnlijk de grootste ooit in de geschiedenis van Almere’ en drong er stevig op aan om de komende twee jaar vooral pragmatische beslissingen te nemen. Daarmee doelde Den Oudsten ook op grotendeels meegaan met het bestaande coalitieakkoord, “desnoods met extra papier eraan vastgeniet”.

Financiële zorgen

“Nog meer financiële tegenslag kan Almere zich echt niet veroorloven. De stad moet nu ingrijpen om te voorkomen dat het een artikel 12-gemeente (gemeente onder streng toezicht van het Rijk, red.) wordt. Bovendien snakken de Almeerders naar concrete oplossingen en een stabiel, krachtig bestuur”, zei Den Oudsten. “Daarvoor zijn ervaren bestuurders nodig die weten wat ze doen en moeilijke beslissingen durven te nemen.”

Zeven wethouders

Een ander advies van Den Oudsten was om de resterende vijf wethouders weer aan te vullen naar zeven. Dat zou betekenen dat de PvdA en GroenLinks allebei een wethouder zullen gaan leveren. In de huidige fractie van die partijen zijn echter geen ervaren bestuurders aanwezig. Dat betekent dat die van buiten de fractie zullen moeten worden gezocht. In de wandelgangen wordt er echter vanuit gegaan dat fractievoorzitter Ruud de Jonge van de PvdA zich desondanks toch kandidaat zal stellen. De Jonge wilde dat niet bevestigen tegenover deze krant.
Saillant is dat GroenLinks Almere eerder deze week (dus nog voordat de verkenner zijn verslag deed) al een vacature voor een wethouder op hun website plaatste.

Formateur

De komende weken zullen de coalitie-onderhandelingen starten. Den Oudsten zal daarbij nog even in Almere blijven, omdat de raad donderdag besloot dat hij als formateur de coalitie-onderhandelingen zal gaan leiden. Hij hoopt medio mei een nieuwe college te kunnen presenteren met een coalitieprogramma dat goeddeels op het huidige coalitieakkoord gebaseerd zal zijn.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto