Meer OZB voor huizenbezitters, bepleiten GroenLinks en PvdA (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
Meer OZB voor huizenbezitters, bepleiten GroenLinks en PvdA (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Links wil verhoging OZB in plaats van bezuinigen

Politiek

ALMERE – De PvdA en GroenLinks vinden het vreemd dat het ontstane financiële gat van bijna 12 miljoen euro louter met bezuinigingen wordt gedicht. De partijen willen liever de OZB (onroerendezaakbelasting) verhogen. Die is bestemd voor huizenbezitters.

Door Marcel Beijer

Dat zeiden beide linkse partijen donderdag tijdens de Politieke Markt. Ze menen dat woningbezitters de sterkste schouders hebben en daardoor ook de zwaarste lasten kunnen dragen. Dat was tegen het zere been van bijvoorbeeld 50PLUS, Almere Partij en VVD. “Almeerders hebben met 105% al de zwaarste lastendruk”, zei VVD-raadslid Willem Knemeijer. “Met het verhogen van de OZB raakt u heel veel Almeerders in de portemonnee en het levert bijna niks op.”
Marc van Rooij (50PLUS) noemde de voorgestelde kaasschaafbezuiniging ‘een gedrocht’. “Deze bezuinigingen wordt door het college gezien als een doekje voor het bloeden en niet als een afdoende maatregel om het huishoudboekje van de gemeente op orde te brengen.” Hij stelt voor dat de gemeenteraad, belanghebbenden en deskundigen samen tot oplossingen komen.

Takendiscussie 

Het college noemt de bezuinigen verzachtend ‘een takendiscussie’. Opmerkelijk was dat juist verschillende coalitiepartijen die bedekte term niet wilde gebruiken maar gewoon van ‘bezuinigingen’ spraken. Oud-coalitiepartner ChristenUnie – sinds vorige week oppositiepartij – vond in de eerder omhelsde ‘takendiscussie’ nog een bezuinigingsoptie die eerder was afgevallen. Dat gaat om een lastenverschuiving, die jaarlijks structureel 700.000 euro oplevert. Dat gaat over OZB-belasting die verhuurders niet hoeven te betalen als het pand niet verhuurd is.

Broodkruimels

De ChristenUnie is ook van mening dat de VVV en Almere City Marketing hun intrek kunnen nemen in het stadhuis. Dat gebeurt al met de Parkeerwinkel en scheelt weer uitgaven in de huur. Op het verwijt dat deze bezuinigingen slechts ‘kruimeltjes’ zijn, zei fractievoorzitter Hans van Dijk: “Maar met veel kruimeltjes kun je ook een mooi brood bakken.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto