De triatlon is een evenement dat Almere toeristisch op de kaart zet, zegt ACM. (Archieffoto: Fred Rotgans)
De triatlon is een evenement dat Almere toeristisch op de kaart zet, zegt ACM. (Archieffoto: Fred Rotgans)

Bezuinigingen ‘duivels dilemma’ voor college

Politiek

ALMERE – De gemeente heeft een fors financieel gat van bijna 12 miljoen euro te dichten. Het heeft binnen het college tot duivelse dilemma’s geleid, gaf wethouder Julius Lindenbergh donderdagavond tijdens de Politieke Markt toe.

Door Marcel Beijer

Het college spreekt eufemistisch van een ‘takendiscussie’, maar de oppositiepartijen vertaalden dat direct naar wat het werkelijk is: een bezuinigingsronde. Het college kiest daarbij voor de kaasschaafmethode, waar bij verschillende portefeuilles iets minder wordt uitgegeven. “Als je minder te besteden hebt, doet dat altijd pijn. Maar we proberen met het voorgestelde pakket de Almeerders zo min mogelijk pijn te doen”, zei Lindenbergh die de zieke wethouder Kees Ahles verving. 

Jeugdhulp

De bezuinigingen worden vooral bereikt door ingrepen in de ambtelijke organisatie, maar bijvoorbeeld ook bij grootschalig onderhoud en subsidie naar partnersteden. De extra bezuiniging van 1,5 miljoen euro op Jeugdhulp hakt er het meest in, maar ook zal bijvoorbeeld Almere City Marketing het met minder geld moeten doen. Directeur Nik Smit gaf de raadsleden aan dat promotie van de stad juist geld oplevert en dat de bezuinigingen gevolgen zullen hebben voor de evenementen- en toeristenbranche. “Dat is voor mensen en bedrijven van buiten de stad vaak de eerste kennismaking met Almere en zoiets betaalt zich onherroepelijk terug. De triatlon is daar een goed voorbeeld van.”

‘Pijn in het linkse hart’

De oppositiepartijen PvdA en GroenLinks vonden dat er vooral bezuinigd gaat worden op posten waar rechtse partijen het minst moeite mee hebben, daarmee vooral de coalitiepartij SP in verlegenheid brengend. Fractievoorzitter Hans Everhard van die partij had immers ooit beloofd negatief te zullen stemmen als bezuinigingen pijn zouden doen voor Almeerders. Everhard moest dat toegeven en erkende ook dat de bezuinigingen ‘pijn in zijn linkse hart’ deden. “Maar zo werkt het nu eenmaal als je in een coalitie zit. Wij houden ons als SP aan de gemaakte afspraken.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto