Acteurs oefenen de quad-race in het decor van SILO 8. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Acteurs oefenen de quad-race in het decor van SILO 8. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Kijkje achter de schermen: Vis à Vis gestart met repetities SILO 8

Uit

ALMERE – Theatergezelschap Vis à Vis is gestart met de repetities voor theaterspektakel SILO 8. Op veler verzoek keert de voorstelling na 14 jaar terug. Op het terrein van het Almeerse theatergezelschap is hét verzorgingshuis van de toekomst gebouwd, met allerlei hyperefficiënte en innovatie behandelmethoden. Almere DEZE WEEK kreeg een rondleiding door het decor.

SILO 8 speelt zich ditmaal af in het jaar 2060. De millennials van nu zijn dan bejaard. “Veertien jaar geleden maakten we ons al zorgen over de komende vergrijzing en zorgschaarste”, vertelt artistiek leider Marinus Vroom van Vis à Vis. ”Het onderwerp is nu actueler dan ooit. Uiteraard brengen we het wel weer met veel humor en het nodige spektakel.” 

Onbezorgde oude dag

In het geprivatiseerde verzorgingstehuis, opgetrokken uit gestapelde containers, belooft dokter Wolf de ouderen een onbezorgde oude dag. Hiervoor hoeven ze ‘slechts’ hun spaargeld én hun vrijheid in te leveren. “Eén verpleegster verzorgt met een paar drukken op de knop alle bejaarden van Midden-Nederland. Zo krijgen ze hun voeding door slangen via een masker en slapen ze gestapeld in kleine cabines”, vertelt Mats de Waal van techniek en special effects, die demonstreert hoe de bedden de container in- en uitschuiven. 

Door de wasstraat

Ook de iconische scène waarbij de ouderen hangend aan een rails door de wasstraat zwieren keert terug. “De ronddraaiende wasborstels hebben via Marktplaats op de kop kunnen tikken,” lacht Mats. Vervolgens laat hij een gevaarlijk uitziend apparaat zien met bijlen en houtjes. “De ouderen gaan aan de slag met productieve dagbesteding: het maken van lucifers. Ze moeten immers wel rendement opleveren.”

Speciale effecten 

Twee acteurs nemen plaats in de ‘memory delete machine’. “Hier worden de herinneringen van de bejaarden gewist, zodat ze zich makkelijker schikken in hun lot”, zegt de technicus. Even verderop opent hij een verborgen luik in de grond. “De bewoners geven zich niet zo makkelijk gewonnen en doen meerdere ontsnappingspogingen. Zo proberen ze zich onder andere een weg naar buiten te graven via deze tunnel.” Zoals we van Vis à Vis gewend zijn, zit het decor vol met dit soort verrassingen. Het publiek wordt straks ook weer getrakteerd op spectaculaire effecten met water, vuur en omvallende torens.

Quad-race

Twee andere acteurs betreden het speelveld om de quad-race te oefenen die in de voorstelling zit. Het nemen van de bochten en hellingen vereist de nodige behendigheid, maar al snel hebben ze het onder de knie wordt er flink rondgescheurd. De muzikanten, die eerder vanwege de regen onder een overkapping repeteerden, nemen plaats op een rijdende wagen en trakteren ons tot slot op een stukje muziek uit de voorstelling. 

SILO 8 is van 30 mei t/m 28 juli te zien bij Vis à Vis naast het Almeerderstrand. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.visavis.nl.

Technicus Mats laat de acteurs plaatsnemen in de Memory Delete-machine. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De muzikanten repeteren op een rijdende wagen. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto