Marianne Seine in de voorstelling Robot. (Foto: Anna van Kooij)
Marianne Seine in de voorstelling Robot. (Foto: Anna van Kooij)

Vis à Vis gaat moedig en hoopvol verder

Uit

ALMERE – Het Almeerse theatergezelschap Vis à Vis gaat moedig en hoopvol verder na het plotselinge verlies van artistiek kernlid en mede-oprichter Marianne Seine. “We zetten met het hele team de schouders eronder en storten ons op de voorstelling SILO 8”, vertelt artistiek leider Marinus Vroom.

Door Petra Onderwater

De repetities starten volgende week. “Dat is best dubbel, want Marianne zou net als 14 jaar geleden op haar eigen, ongeëvenaarde wijze de bejaarde ‘Ida’ spelen”, zegt Vroom. “We zijn wel heel blij om te kunnen melden dat actrice Lotte Rischen deze rol nu op zich gaat nemen. Zij was eerder al te zien als ‘Knuf’ in onze vorige voorstelling Poppy, dus dat voelt vertrouwd binnen ons team.”

SILO 8

SILO 8 was in 2010/2011 het eerste grote theaterspektakel van Vis à Vis in Almere. De voorstelling, die inkijkje geeft in het verzorgingstehuis van de toekomst, was voor veel Almeerders de eerste kennismaking met Vis à Vis. Op veler verzoek komt SILO 8 dit jaar terug. “De eerste voorstelling is op 30 mei, we moesten dan ook snel schakelen”, zegt Vroom. “Het is ergens ook wel fijn om ons hierin te kunnen vastbijten. Dat geeft houvast. En we hebben ontzettend veel steun aan elkaar.”

Vernieuwende plannen

Marianne Seine heeft voor haar overlijden ook nog kunnen werken aan het beleidsplan voor de periode 2025-2028. “Zonder dat Marianne het wist, borgde ze hiermee haar nalatenschap”, vertelt  Mascha Selhorst, hoofd commerciële zaken. “We hebben echt vernieuwende plannen, om op andere manieren en ook samen met andere makers te gaan werken. Zo wordt de voorstelling van 2025 een co-productie met De Leedbewakers. Zij hebben eerder op ons terrein gespeeld en nu gaan we samen een groot theaterspektakel maken.”

Culturele trekpleister

Vis à Vis ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet, al is het theatergezelschap nog steeds in gesprek met de gemeente over de ontwikkeling van het gebied rondom hun locatie. De gemeente wil daar woningen bouwen. “Het laatste geluidsonderzoek heeft echter uitgewezen uit dat onze theaterlocatie niet goed te combineren is met woningbouw”, zegt Selhorst. “Wij gaan hier in elk geval niet weg. We pleiten ervoor dat deze omgeving een cultuurterrein wordt. De culturele trekpleister van Almere. Het is nog afwachten of de gemeenteraad ook voor dit idee kiest. Maar we zijn hoopvol.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto