Roelie Bosch (Foto: aangeleverd)
Roelie Bosch (Foto: aangeleverd)

Wethouder Bosch stapt op, ChristenUnie stapt uit coalitie

Politiek

ALMERE – Wethouder Roelie Bosch (Jeugd en Gezin) heeft donderdagavond haar ontslag aangeboden als wethouder van Almere. Daarop stapte haar partij ChristenUnie uit de coalitie. 

Door Indira Draijer en Marcel Beijer 

Het opstappen van Bosch, die ook wethouder Onderwijs is, heeft alles te maken met de het verschil van inzicht over het beleid op het gebied van Jeugdzorg. Deze week werd de kwartaalrapportage gepresenteerd waaruit blijkt dat de gemeente 2023 gaat afsluiten met een tekort van 47 miljoen euro. Het college wil die tekorten goedmaken door vooral te bezuinigen op de jeugdzorg. Daar zou 17 miljoen op worden bezuinigd, ruim eenderde.

ChristenUnie trekt zich terug

Nadat Bosch emotioneel haar besluit kenbaar had gemaakt en iedereen ‘van harte, van harte, van harte ‘ Gods zegen had toegewenst, liet fractievoorzitter Hans van Dijk van de ChristenUnie weten dat zijn fractie Bosch steunt en dat de ChristenUnie zich terugtrekt uit de coalitie. “Roelie Bosch heeft de afgelopen weken keihard gewerkt aan een strategie en invulling van 17 miljoen aan bezuinigingen. Daarvoor heeft zij ook met de coalitiepartners gesproken om te kijken of de richtingen koers ondersteuning ondervond. Helaas heeft zij moeten constateren dat er een verschil van inzicht is over de koers van het jeugdbeleid bij een meerderheid van de coalitiepartners. Een vervanger zou tegen hetzelfde aanlopen.”
De fractie van de ChristenUnie telt twee zetels, zonder deze zetels houdt college 22 zetels over. Dat is net geen meerderheid van de 45 zetels tellende Almeerse gemeenteraad.

Nieuwe realiteit

Lesley van Hilten (VVD) vertelde dat de overgebleven coalitiepartijen zich gaan beraden hoe verder te gaan. “Naast Jeugdzorg staan wij voor meer problemen. Er is een nieuwe politieke realiteit. We gaan daar ons over beraden.”
Al langer is duidelijk dat de standpunten van de bijzondere coalitie (VVD, D66, SP, PvdD, Leefbaar Almere, CDA en ChristenUnie) zo ver uit elkaar liggen dat het onderling niet goed boterde. Het is ook nog de vraag in hoeverre het college de plannen kan blijven verwezenlijken als steun daarvoor minder vanzelfsprekend is.

Roelie Bosch geeft haar afscheidsspeech (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto