De tunnel wordt als proef enige tijd afgesloten (Foto: Fred Rotgans
De tunnel wordt als proef enige tijd afgesloten (Foto: Fred Rotgans Fred Rotgans

Tunnel Hospitaaldreef gaat definitief voor proefperiode dicht

Politiek

STAD CENTRUM – De tunnel bij de Hospitaaldreef gaat bij wijze van proef enige tijd afgesloten worden voor al het autoverkeer. Ook worden een aantal dreven en straten in het centrum omgebouwd tot eenbaans stadsstraten. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten.

Door Marcel Beijer

De beslissing maakt onderdeel uit van het mobiliteitsplan voor het centrum. Dat is nodig omdat er de komende jaren duizenden woningen aan het centrum worden toegevoegd en de stad bereikbaar moet blijven. Door de tunnel af te sluiten (een knip) komt op die plek uitsluitend nog het bestemmingsverkeer voor het centrum. Autoverkeer dat niet in het centrum moet zijn, zal moeten omrijden via de Spoordreef, Randstaddreef en Dossardlaan. Dat zou de doorstroming bevorderen, zo is het idee. Het Flevoziekenhuis blijft bereikbaar.
Niet alle raadsleden zijn enthousiast over dit plan. Vandaar dat donderdag besloten werd om eerst uit te testen of de afsluiting wel gaat werken. Deze proef zal overigens nog wel even op zich laten wachten. Hij wordt pas uitgevoerd als de Oostkavels (de strook van het ziekenhuis naar de spoorlijn) grotendeels is voltooid.
Toch zal misschien al sneller duidelijk worden of de ‘knip’ werkt. Binnenkort wordt de tunnel namelijk al een aantal weken afgesloten in verband met onderhoudswerkzaamheden.

Stadsstraten

Tegelijkertijd ging de gemeenteraad donderdag ook akkoord om de huidige doorgaande wegen (Dossardlaan, Landddrostdreef, Landdroststraat, Hospitaaldreef en Spoordreef) in beide richtingen om te zetten naar eenbaans stadsstraten die dan als boulevard worden ingericht. Ook komt er een onderzoek of op termijn een milieuzone voor het centrum kan worden ingesteld om zo de luchtkwaliteit te verbeteren.

Per fiets en liften

Om het centrum toch bereikbaar te houden is besloten Almeerders te verleiden met de fiets naar het centrum te komen. Daarom wordt het fietsparkeren laagdrempelig gehouden. Daarnaast wordt onderzocht of er in het centrum een plek voor lifters kan worden gerealiseerd zodat Almeerders met elkaar kunnen reizen. 

Desastreus

Omdat ook het aantal parkeerplekken wordt teruggebracht vreest een aantal partijen dat de genomen beslissingen desastreus zijn voor de bereikbaarheid van het centrum. ‘Dit is automobilistje pesten’, zei Willem Knemeijer van de VVD. Toch ging het overgrote deel van de gemeenteraad akkoord met het raadsvoorstel.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto