Publiek in de raadszaal (Archieffoto: aangeleverd)
Publiek in de raadszaal (Archieffoto: aangeleverd)

Coalitie gaat voorlopig in minderheid verder

Politiek

ALMERE – Nadat vorige week de ChristenUnie uit de Almeerse coalitie stapte, willen de zes overgebleven partijen voorlopig met een nipte minderheid van één zetel verder gaan. Op termijn wordt dan gekeken op welke manier Almere de resterende raadsperiode verder wordt bestuurd.

Dat bleek dinsdag tijdens een extra ingelaste raadsvergadering. Die was aangevraagd door PvdA, GroenLinks en BIJ1 om duidelijkheid te krijgen waarom wethouder Roelie Bosch donderdag haar ontslag indiende en de ChristenUnie vervolgens besloot uit het college te stappen. Bosch verklaarde in haar afscheidsspeech dat ze geen steun voelde voor haar bestuursstijl en dat ze zich niet veilig voelde om haar beleid omtrent Jeugdzorg tegenover de volledige gemeenteraad te verdedigen. Die had haar op dat dossier in december met een onmogelijke bak huiswerk terug naar de tekentafel gestuurd. Opmerkelijk was dat Bosch destijds zei die motie ‘te omarmen’, maar feitelijk werd daarmee het mes op haar keel gezet.

Veiligheid

Fractievoorzitter Hans van Dijk van de ChristenUnie maakte duidelijk dat Bosch het gebrek aan veiligheid niet bij haar collega-wethouders voelde, maar juist bij de partijen die die wethouders vertegenwoordigen: de VVD, D66, SP, CDA, Leefbaar Almere en de Partij voor de Dieren. Hij zei wel verrast te zijn dat Bosch in haar speech plotseling over een ‘gebrek aan veiligheid’ sprak. “Dat hoorde ik voor het eerst. Daar heeft ze het met mij als fractievoorzitter nooit over gehad.”

Fundamenteel verschil

Tijdens de ingelaste vergadering werd duidelijk dat er tussen ChristenUnie en de overige partijen een groot fundamenteel verschil lag op de manier waarop de Jeugdzorg in Almere moet worden aangepakt, zeker omdat er stevig bezuinigd moet worden. De oppositiepartijen vonden dat hoogst opmerkelijk. Op zo’n belangrijk en kostbaar dossier als Jeugdzorg is er blijkbaar geen consensus binnen het college.
Namens het college zei fractievoorzitter Lesley van Hilten (VVD) dat de overgebleven fracties vooralsnog in minderheid verder zullen gaan. De portefeuilles van Bosch worden onderling verdeeld en ‘op termijn’ zal worden gezocht naar een andere oplossing, waarbij dan met alle fracties verkennende gesprekken zullen worden gevoerd. “Om ideeën op te doen voor mogelijke scenario’s of wellicht deel te nemen aan de coalitie met een nieuwe wethouder.”

Oppositie

De linkse oppositie zag daar weinig brood in. GroenLinks en PvdA probeerden een wig te drijven tussen de coalitiepartijen door erin te wrijven dat de coalitie gewoon op zoek is naar één zetel die ze weer een meerderheid geeft. Zij opteerden daarom om een onafhankelijk verkenner binnen te fietsen, met enige afstand tot de lokale politiek, die dergelijke gesprekken gaat voeren. Maar daar voelden de coalitiepartijen echter niets voor.


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto