Bisfenol A komt onder meer vrij door erosie van windmolenbladen (Archieffoto: shutterstock)
Bisfenol A komt onder meer vrij door erosie van windmolenbladen (Archieffoto: shutterstock) Almere DEZE WEEK

College: geen nader onderzoek naar Bisfenol A

Algemeen

College: geen nader onderzoek naar Bisfenol A

ALMERE – Het college ziet geen aanleiding om nader onderzoek te doen naar de schadelijke gevolgen van Bisfenol A, mede omdat het RIVM momenteel landelijk al onderzoek uitvoert naar deze stof. De resultaten worden binnenkort verwacht.

Bisfenol A (ook wel bekend als BPA) is ingedeeld in de categorie Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). ZZS zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor mens en milieu omdat ze bijvoorbeeld de voortplanting belemmeren, kankerverwekkend zijn of zich in de voedselketen ophopen. Mensen en ecosystemen kunnen met ZZS in contact komen via het milieu (lucht, water of bodem), voedsel, de werkplek of via producten zoals huishoudchemicaliën. Indien BPA in de windturbine bladen is verwerkt of toegepast kan dat langzaam in hele kleine hoeveelheden in het milieu vrijkomen. 

AP/OPA

De partij AP/OPA stelde onlangs schriftelijke vragen over de gevolgen van Bisfenol A. Het college stelt dat de kleine hoeveelheden binnen de normen passen en zegt geen aanleiding te zien voor nader onderzoek, zeker omdat het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) dat momenteel al doet. De resultaten hiervan worden in het eerste kwartaal van dit jaar verwacht.

Geen metingen

Of BPA in het milieu terecht is gekomen is het college niet bekend. Er worden namelijk geen metingen gedaan door de gemeente of de omgevingsdienst. ‘De huidige in Almere aanwezige windturbines zijn zeer recent gerealiseerd’, schrijft het college. ‘Wat betreft de bladen van de nieuwe windturbines: deze zijn met de huidige stand van de techniek, de kennis van materialen en de best beschikbare technieken gemaakt. Daarbij geeft het RIVM aan dat de aanwezigheid van BPA in het milieu nauwelijks bijdraagt aan de totale blootstelling voor consumenten.’

Niet te voorkomen

Het college besluit de beantwoording dat het niet te voorkomen is dat BPA in het milieu terecht kan komen. ‘Zolang dat binnen de huidige normen, waarden en drempels plaatsvind is dat aanvaardbaar.