Bij slijtage aan windmolenwieken komt Bisfenol A vrij (Foto: aangeleverd)
Bij slijtage aan windmolenwieken komt Bisfenol A vrij (Foto: aangeleverd)

Zorgen om Bisfenol A in Flevolandse wateren

Algemeen

ALMERE – Steeds meer instanties maken zich zorgen over de stof Bisfenol A die ook in de Flevolandse wateren is aangetroffen, met name als gevolg van versleten wieken van windmolens. Freek Appel, namens 50PLUS bestuurslid van het Waterschap Zuiderzeeland, slaat alarm, juist omdat Flevoland de provincie is waar ontzettend veel windmolens staan.

Door Marcel Beijer

Bisfenol A (of BPA) wordt in verband gebracht met tientallen aandoeningen als bijvoorbeeld teelbalkanker, zwaarlijvigheid en verstoring van de hormonen. Appel heeft, vanuit zijn functie als bestuurslid van het Waterschap, boven water gekregen dat er in 2014 en 2017 Bisfenol in de Flevolandse wateren is aangetroffen. Alhoewel het Waterschap aangeeft dat het om een kleine hoeveelheid gaat, is Appel buitengewoon geschrokken. “Bisfenol A levert voor water ernstige problemen op”, zo laat hij weten. “Een kilo van dat spul maakt 10 miljard liter water onbruikbaar.”

Erosie

Het Waterschap geeft in antwoord op de vragen van 50PLUS aan dat de aangetroffen hoeveelheid Bisfenol dermate gering is, dat het niet gerapporteerd hoefde te worden. Daar tegenover staat dat er nog geen officiële norm voor Bisfenol bestaat en ook kan het Waterschap niet zeggen of de hoeveelheid in Flevoland sinds 2017 is toegenomen. Er zijn sindsdien geen metingen meer verricht. Bisfenol A zit in bijvoorbeeld in onbreekbare flessen en leidingen, maar vooral ook in de wieken van windmolens die zijn geïmpregneerd met het middel Epoxy. Dat bestaat voor een groot deel uit Bisfenol A. Bij erosie (slijtage) komen kleine deeltjes in het milieu terecht.

Almere

In Almere heeft fractievoorzitter Johan de Leeuw van AP/OPA schriftelijke vragen gesteld over Bisfenol A. Het is het college niet gelukt om die binnen de vereiste termijn te beantwoorden. “Dat baart mij ernstig zorgen”, zegt De Leeuw. “Sinds 2017 zijn er geen metingen meer gedaan terwijl er in die tussentijd talloze windmolens zijn bijgekomen. De erosie van de wieken gaat bijzonder snel, waardoor het dus aannemelijk is dat de hoeveelheid Bisfenol A hoger is geworden.”

Milieu

Dat het college zo lang de tijd neemt om de vragen te beantwoorden kan wel eens een veeg teken zijn, stelt De Leeuw. “De politieke partijen die het milieu hoog in het vaandel hebben staan, moeten zich misschien eens achter de oren gaan krabben. We weten al dat vogels zich op de wieken doodvliegen, dat de slagschaduw problemen geeft bij een aantal mensen en dat windturbines een laagfrequent geluid veroorzaken. Maar de gevolgen van Bisfenol A zijn natuurlijk veel ernstiger, want daarbij is de volksgezondheid voor iedereen in het geding. En dat is toch het allerbelangrijkste.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto