Behang viel spontaan van de muren door schimmel- en vochtproblemen. (Foto: aangeleverd)
Behang viel spontaan van de muren door schimmel- en vochtproblemen. (Foto: aangeleverd)

Schimmelwoningen Wilgengriend opgeknapt na bemiddeling SP

Wonen

HAVEN - Schimmel- en vochtoverlast zijn een terugkerend probleem bij huurwoningen in verschillende delen van Almere. In december werd de Hulpdienst van de SP Almere benaderd over een schimmelprobleem in een seniorenwoning aan de Wilgengriend in Almere Haven. Deze woning en de naastgelegen woningen hebben in 2021 groot onderhoud gehad, maar kort nadat dat gereed was, kwamen de eerste klachten al binnen bij woningcorporatie GoedeStede. Na bemiddeling van de SP worden de woningen nu opgeknapt.

Het echtpaar Hesseling, woonachtig aan de Wilgengriend, is over het algemeen erg tevreden over hun woning. Maar in de slaapkamer werden de schimmel- en vochtproblemen de afgelopen jaren steeds groter. Het behang viel spontaan van de muren, dus moest al eens vervangen worden. Door de schimmel werd ook kleding, het bed en de vloer aangetast. Mevrouw Hesseling maakte het geregeld goed schoon, maar de problemen keerden telkens weer terug. Uit navraag bij de buren bleek dat andere woningen in de straat dezelfde problemen hadden. Herhaaldelijk zijn de klachten gemeld bij de woningcorporatie, waarna er steevast foto’s werden genomen. Tot verdere actie en een oplossing kwam het echter niet. 

Schimmellucht

René de Jong en Jolanda Haft van de SP Hulpdienst gingen na de melding ter plekke kijken. Bij binnenkomst was de schimmellucht al te ruiken. Tot verbazing van Haft en De Jong ging het in totaal om zes seniorenwoningen die dezelfde problemen hadden. Na onderzoek bleek dat bij het groot onderhoud in 2021 de wanden van de slaapkamers niet mee waren geïsoleerd. Na bemiddeling van de SP bij GoedeStede ging de corporatie aan de slag. De woningen worden schimmelvrij gemaakt en de slaapkamers worden alsnog geïsoleerd. In de buitenmuur werden ventilatiegaten aangebracht. Inmiddels is de woning van de familie Hesseling als eerste opgeknapt, waardoor ze weer zonder problemen kunnen slapen in de eigen slaapkamer. 

Prestatieafspraken

In de gemeenteraad werd in juli 2023 een motie van de SP aangenomen waarin werd opgeroepen om in prestatieafspraken tussen gemeente en corporaties een aanpak van  vocht- en schimmelproblemen te ontwikkelen en vast te leggen. Hoewel deze afspraken per 2025 moeten ingaan, merkt Jolanda Haft al een verschil. “De corporaties nemen direct een actievere houding aan als we klachten melden en noemen soms al uit zichzelf de nog te maken prestatieafspraken”, merkt ze op. Ze is dan ook blij met de actieve rol van GoedeStede.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto