Het huis blijft enorm vochtig. (Foto: aangeleverd)
Het huis blijft enorm vochtig. (Foto: aangeleverd)

‘Gezin schimmelwoning is weer ziek’

Algemeen

DE GOUWEN – Het gaat niet goed met het gezin van de schimmelwoning aan de Bosgouw. Nadat woningcorporatie Ymere de woning onder handen nam, zijn ze naar hun huis teruggekeerd en hebben nu weer precies dezelfde gezondheidsproblemen als daarvoor.

Dat zegt Jolanda Haft van de SP Almere. De partij sloeg in oktober alarm vanwege de gezondheidsklachten bij het gezin met drie kinderen. In hun woning aan de Bosgouw stond de schimmel op de muren. Een van de kinderen kreeg koortsstuipen en de ander moest met ernstige ademhalingsklachten naar het ziekenhuis. Volgens Ymere is de woning niet geschikt voor een gezin van vijf personen en kon er niet goed worden geventileerd. Na publicatie in de krant, en bemoeienis van de SP, besloot Ymere het pand alsnog op te knappen en werd het gezin in tijdelijke locaties opgevangen.
Het gezin woont nu alweer enige tijd in de eigen woning, maar volgens de SP zijn de gezondheidsklachten weer teruggekeerd. “De kinderen hebben dubbele oorontsteking en de gezondheid van de moeder gaat zichtbaar achteruit”, zegt Jolanda Haft. “Ze slapen weer in de huiskamer omdat in de slaapkamers het vochtpercentage te hoog is.”

Klagen

Intussen zijn er meer huurders uit De Gouwen die klagen over slechte woonomstandigheden. Eind februari overhandigden ze een petitie aan woningcorporatie Ymere, waarbij ze inspraak willen op de werkzaamheden die bij de corporatie op de planning staan. Afgelopen week was er een nieuwe bewonersavond waarbij de moeder van het gezin geëmotioneerd is weggelopen. Bewoners hebben samen met Huurders Vereniging Almere een bewonerscommissie opgericht en houden elkaar op de hoogte in een WhatsApp groep. 

GGD

Intussen heeft de SP contact opgenomen met de GGD over de gezondheid van het gezin. “Zij gaven het advies om het Longfonds te bellen, maar die verwijzen weer terug naar de GGD. Dat schiet dus niet op.” Met steun van de SP heeft het gezin nu een urgentieverklaring voor een nieuwe woning aangevraagd. “Maar daar heb je natuurlijk niet direct een andere woning mee”, zegt Haft. “De SP blijft de bewoners uit De Gouwen ondersteunen. Op de website van Ymere staat dat ze elke dag met veel energie werkt aan een goed thuis voor mensen met een bescheiden inkomen. We roepen Ymere op om deze belofte waar te maken.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto