Jolanda Haft (links) en raadslid Rijk Ravestein van SP  bij de schimmelwoning. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Jolanda Haft (links) en raadslid Rijk Ravestein van SP bij de schimmelwoning. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Ymere pakt schimmelwoning aan, SP ontevreden

Wonen

DE GOUWEN – Ymere is vorige week begonnen met het onder handen nemen van de schimmelwoning aan de Bosgouw. Het gezin, dat gezondheidsklachten ervaarde, is tot onbepaalde tijd ondergebracht in een vakantiepark. De politieke partij SP, die de kwestie aanhangig maakte, is nog lang niet tevreden.

Door Marcel Beijer

In oktober trok het gezin bij de SP aan de bel omdat woningcorporatie Ymere niets deed aan de hoge luchtvochtigheid in de woning. De schimmel staat op de wanden, houtwerk is door het vocht uitgezet, maar bovenal ervaart het gezin met drie kinderen gezondheidsklachten. De maat was vol toen hun kind koortsstuipen kreeg en de baby van acht maanden bijna dreigde te stikken. Een woordvoerder van Ymere stelde toen dat de vochtigheid optreedt omdat de woning te klein is voor vijf personen en omdat er slecht geventileerd wordt. Het gezin zegt de woning juist erg goed te ventileren.

Overleg

Nadat deze krant begin november aandacht besteedde aan de omstandigheden waarin het gezin leeft, is er overleg op gang gekomen tussen Ymere, het gezin en de SP. Daarna is de woning doorgelicht door een gespecialiseerd bedrijf. Daar is uit is voortgekomen dat de woning deels vervroegd groot onderhoud krijgt.
Een woordvoerder van Ymere laat weten dat een gespecialiseerd bedrijf vorige week is begonnen met het schimmelvrij maken van het pand. Dat neemt een aantal dagen in beslag. Tot die tijd is het gezin ondergebracht in een vakantiepark. “De luchtroosters worden vervangen en ook is het kruipluik vervangen, want gebleken is dat de kruipruimte erg vochtig is. Daarnaast gaan we in de woning een mechanisch ventilatiesysteem installeren als pilotproject. Met het groot onderhoud - dat medio volgend jaar in de wijk wordt gedaan - krijgen straks alle woningen dat systeem. Maar het gezin krijgt dit dus als eerste.”

SP

Jolanda Haft van de SP is blij met de maatregelen die Ymere neemt, maar desondanks nog lang niet tevreden. Zo wordt gewacht op het rapport van het bureau dat de woning heeft onderzocht, laat ze weten. “De communicatie met Ymere loopt erg slecht dus we weten niet wanneer we dat rapport krijgen. We weten wel dat Ymere nu eindelijk inziet dat het zo niet verder kon.”
De woordvoerder van Ymere ontkent geschrokken te zijn. “Maar de reiniging gaat grondig. Het is natuurlijk niet voor niets dat het gezin een aantal dagen het huis uit moet. We willen met een schone lei beginnen om ook van een nul-situatie uit te kunnen gaan bij nieuwe metingen.”

Gezin

Volgens Haft gaat het ondertussen steeds slechter met het gezin. “Ze zijn allemaal ziek. Financieel staan ze er door alle malheur ook niet florissant op. Zo hebben ze door het vocht al een paar keer nieuwe meubels moeten aanschaffen. Ze zijn helemaal van de leg. Ze krijgen nu van ons ondersteuning om hulp te zoeken bij instanties en het leven weer op de rails te krijgen.’
Een nieuwe woning lijkt er voor het gezin niet in te zitten. ‘Ze staan niet op de urgentielijst, omdat je daarvoor dat rapport nodig hebt. Maar dat hebben we dus nog steeds niet.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto