Raadslid Rijk Ravestein inspecteert het raam dat is uitgezet door het vocht. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Raadslid Rijk Ravestein inspecteert het raam dat is uitgezet door het vocht. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Gezondheid gezin lijdt onder schimmelwoning Bosgouw

Algemeen

Acht maanden oude baby stikt bijna

DE GOUWEN - Twee keer stond er een ambulance bij Evelien en Nico* voor de deur. Een keer dreigde hun baby van acht maanden te stikken, de andere keer raakte hun tweejarige zoon buiten bewustzijn van een koortsstuip. Wie hun woning van woningcorporatie Ymere in de Bosgouw in Haven binnenloopt merkt het direct: het is er veel te vochtig. Overal zit schimmel in huis. Volgens Ymere ligt dat aan de bewoners zelf: er wonen vijf mensen in een te klein pand. Bovendien wordt er slecht geventileerd. 

Door Marcel Beijer

Een baby die bijna stikt. Als Evelien het bange moment van drie weken geleden terughaalt, breekt haar stem. “Iedere moeder weet hoe het voelt als er iets met je kind is. Hij wordt elke nacht een paar keer wakker, maar dit keer was het krijsen. Op een gegeven moment begon hij naar adem te happen. Mijn andere zoon is doorlopend verkouden en ik heb een paar keer longontsteking opgelopen. Dit huis maakt ons ziek. We zijn ten einde raad.”

Schimmelplekken achter de box

De schimmelplekken zitten achter de box van de baby, het behang bladdert van de muren, de kiepramen op de slaapkamer van de dochter (11) en de badkamer zijn verrot en gaan nauwelijks meer dicht: door het vocht is het hout te veel uitgezet. In de voorraadkast staan geen etenswaren meer, de groene schimmel zit er tegen de achterwand.
Evelien en Nico en hun jongste twee kinderen slapen niet meer in hun slaapkamer, maar op matrassen die in de huiskamer zijn neergelegd. “We hebben al bij talloze instanties aangeklopt, maar niemand doet iets. Toen mijn baby bijna stikte was voor ons de maat vol”, zegt Evelien. “Nico is op zoek gegaan en vond op internet artikelen over de schimmelwoningen in Regenboogbuurt, waar de politieke partij SP Almere zich mee bezighield en daarna werd opgelost. Die heeft hij toen brutaalweg maar gebeld.”

Zeer slechte staat

Jolanda Haft van de SP Hulpdienst en raadslid Rijk Ravestein lopen vol ongeloof door de woning van Evelien en Nico. Ze zien de badkamerlamp die verroest is door het vocht en de verwaarloosde staat van de woning. De achterdeur en kozijnen hebben geen verflaag meer en bij de schuur valt het houten spant boven de deur bijna naar beneden. “We trekken al sinds 2013 bij Ymere aan de bel en hebben inmiddels voor de zoveelste keer melding gemaakt, maar de sociaal wijkbeheerder die daarna poolshoogte kwam nemen zei dat hij geen gebreken kon constateren. Maar het is duidelijk: de woning verkeert gewoon in zeer slechte staat.” Hoe het met de andere woningen in de straat zit, weet Evelien wel. “Die hebben ook schimmelplekken. Daar wonen echter vooral oudere mensen die niet zo snel aan de bel trekken. Hopelijk laten zij zich nu ook horen. Maar wij zijn in onze straat eigenlijk de enige met kleine kinderen.”

Geen gebreken

Volgens een woordvoerder van Ymere zijn er geen gebreken aan de woning die de hoge luchtvochtigheid verklaren. “We hebben geconstateerd dat er erg veel vocht in de woning aanwezig is, maar dat komt vooral omdat er meer mensen wonen dan waarvoor het huis bedoeld is, in combinatie met onvoldoende ventileren en verwarmen. Dan blijft het vochtig.”
De woordvoerder erkent dat de situatie niet ideaal is. “Ik heb echt met het gezin te doen, laat dat duidelijk zijn. De woning, met twee slaapkamers, is niet ontworpen voor een gezin met vijf personen. Afgezien van het feit dat het krap is, vergroot het in combinatie met onvoldoende ventileren de kans op dit soort problemen. Een mens scheidt wel twee liter water per dag uit. Daarnaast komt nog eens gemiddeld 15 liter vocht vrij door bijvoorbeeld koken en de badkamer. Om dat allemaal weg te krijgen moet je extra goed ventileren.” Evelien windt zich erg op over dat antwoord. “We ventileren doorlopend. Dan zetten we de ramen enkele keren per dag tegen elkaar open en stoken het warm, zoals Ymere ons geadviseerd heeft. Maar het helpt niks.”

Goed thuis

Rijk Ravestein van de SP hoopt dat Ymere beseft dat het eigen onderhoud van de coöperatie de oorzaak van de problemen is. “Op de website van Ymere staat dat ze werken aan een goed thuis voor mensen met een bescheiden inkomen, dat je woning een plek moet zijn waar je jezelf kan zijn. Dat is wel een beetje zuur als je deze woning ziet.”
De woordvoerder van Ymere geeft aan dat de woningen aan de Bosgouw op leeftijd zijn en volgend jaar gerenoveerd zullen worden. “We hebben de bewoners daar in juni een brief over gestuurd.” Wat er intussen met het gezin van Evelien en Nico moet gebeuren, is onduidelijk. “Het is in deze tijd niet makkelijk, maar we adviseren hen te blijven zoeken naar een beter passende woning met voldoende ruimte voor iedereen.”

*Om privacy-redenen zijn de namen van de bewoners gewijzigd

Schimmel in de voorraadkast. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Schimmelplekken op het plafond en afgebladderd behang. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De schimmel trekt op (Foto: Almere DEZE WEEK)
Rijk Ravestein, Jolanda Haft, SP (Foto: Almere DEZE WEEK)
De badkamerlamp is verroest door het vocht (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant