Vocht- en schimmelproblemen in huurwoningen moeten zo snel mogelijk worden opgelost. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
Vocht- en schimmelproblemen in huurwoningen moeten zo snel mogelijk worden opgelost. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Afspraken met woningcorporaties over vocht- en schimmel

Wonen

ALMERE - De gemeente Almere gaat woningcorporaties vragen om een aanpak te ontwikkelen waarmee vocht- en schimmelproblemen in huurwoningen zo snel mogelijk worden opgelost. Deze aanpak wordt in prestatieafspraken vastgelegd. Een motie van de SP die het college hiertoe opdracht geeft, is donderdagavond door een ruime meerderheid van de gemeenteraad aangenomen.

Vocht en schimmels in woningen verhogen het risico op gezondheidsproblemen, zoals astma, luchtwegklachten en luchtweginfecties. Dit is een terugkerend thema bij meldingen die via de hulpdienst van SP Almere binnenkomen. In 2020 deed de SP onderzoek in de Regenboogbuurt en maakte een zwartboek dat aan de woningcorporatie werd aangeboden. Vorig jaar steunde de partij huurders van appartementencomplex De Hulk in Haven en een gezin aan de Bosgouw dat door schimmel en vocht met ernstige gezondheidsklachten kampte. Recent speelt een soortgelijk probleem bij een appartementencomplex aan de Oldewierde. “Deze klachten zijn geen incidenten, maar wijzen op een structurele oorzaak waarvoor een structurele oplossing nodig is”, stelt  SP-raadslid Rijk Ravestein. De motie werd medeondertekend door de PvdA, AP/OPA, DENK, ChristenUnie en GroenLinks en werd door vrijwel de gehele raad gesteund. Alleen de PVV stemde tegen.

Gezond woonklimaat

Rob Lambeck, bewoner van een appartement met schimmel aan de Oldewierde, maakte als inspreker veel indruk met zijn verhaal. “Ik heb een chronische longziekte. Door de schimmel is mijn gezondheid merkbaar achteruitgegaan. Van mijn arts kreeg ik te horen dat mijn toch al korte levensverwachting nog verder is verkort.” Lambeck is blij dat de motie met brede steun is aangenomen: “Voor mij komt dit te laat, maar voor de meeste huurders nog niet. Het is een belangrijke stap in de richting van een gezond leef- en woonklimaat waar iedere Almeerder recht op heeft”.

Afbeelding
Woning Oldewierde gesloten na vondst drugs en wapens Algemeen 14 uur geleden
Centrum Haven. (Archieffoto: Rien Moolhuizen)
Miljoenen van Rijk voor verduurzaming huizen en een veiliger centrum Haven Algemeen 15 mei, 14:16
Koning Willem-Alexander. (Archieffoto: Paul Tolenaar)
Koning opent nieuwe locatie technologiebedrijf Aalberts in Almere Algemeen 15 mei, 13:51

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto