Bezoekerscentrum De Trekvogel. (Foto: aangeleverd)
Bezoekerscentrum De Trekvogel. (Foto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Weer afwijzing monument: lot De Trekvogel lijkt bezegeld

Algemeen

OOSTVAARDERSDIEP – Nadat de minister negatief adviseerde om gebouw De Trekvogel een Rijksmonumentenstatus te geven, heeft ook de gemeente Almere opnieuw aangegeven het oudste pand van Almere niet tot gemeentelijk monument te benoemen. Het lot van het pand lijkt daarmee bezegeld. Het Platform ‘Behoud de Trekvogel’ gaat nog wel een zienswijze indienen tegen het besluit.

Door Marcel Beijer

De Trekvogel stamt uit 1964 en is daarmee het oudste gebouw van Almere. Op de plek van het pand wil Flevo-landschap een nieuw bezoekerscentrum realiseren. Daarvoor moet het pand wijken.
Verschillende organisaties, zoals Heemschut en het Platform Behoud De Trekvogel, probeerden sloop nog te voorkomen door het pand voor te dragen als monument. De gemeenteraad besloot daar vorig jaar al negatief over. Deze week liep ook de route naar een Rijksmonument spaak.
Stadherstel Amsterdam, dat monumenten in de regio rond Amsterdam probeert te redden, stuurde onlangs ook een brief naar Flevo-landschap in een poging het pand te redden, maar Flevo-landschap liet eerder tegenover deze krant al weten de plannen voor een nieuw centrum door te willen zetten.

Nieuwe poging

Het Platform Behoud de Trekvogel deed vervolgens een nieuwe poging bij de gemeente om het pand langs de Oostvaardersdijk tot gemeentelijk monument te verklaren. Ook dat is nu afgewezen. Het platform kan nog wel een zienswijze tegen het besluit indienen, dat moet binnen twee weken.

Te verwachten

Woordvoerder Michiel Hegener van Behoud de Trekvogel geeft aan dat dit besluit te verwachten was. “Want door wel op ons verzoek in te gaan zou de gemeente toegeven dat bij het verzoek van Heemschut om er een gemeentelijk monument van te maken dat op 2 maart 2022 werd afgewezen een fout was gemaakt door de ambtenaren. En dat kan niet, ambtenaren maken geen fouten.”
Het platform zal zeker een zienswijze indienen geeft Hegener aan.