De Trekvogel in de jaren '70 als wegrestaurant. (Foto: aangeleverd)
De Trekvogel in de jaren '70 als wegrestaurant. (Foto: aangeleverd)

Trekvogel wordt geen monument, sloop lijkt onafwendbaar

Algemeen

OOSTVAARDERSDIEP – De Trekvogel, het oudste gebouw van Almere, lijkt niet aan de slopershamer te ontkomen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft bepaald dat het gebouw niet aan de strenge eisen voldoet om als monument te kunnen worden aangemerkt.

De stichting Flevo-landschap wil op de plek van De Trekvogel een nieuw bezoekerscentrum bouwen. Het Platform Behoud de Trekvogel zette zich in om het oudste gebouw te redden, maar de kans dat het pand langs de Oostvaardersdijk behouden blijft, is nu nagenoeg verkeken. De sloop zou komende woensdag al van start kunnen gaan.
Het platform onderneemt nog een laatste poging het pand te behouden. ‘Als B&W van Almere willen dat het eerste gebouw van de stad en van Zuidelijk Flevoland blijft bestaan, dan gebeurt dat’, valt op de website te lezen. ‘Dan start B&W voordat de sloop begint een procedure om er een gemeentelijk monument van te maken. Vanaf dat moment geldt voorbescherming volgens de laatste versie van de monumentenverordening. Op de site kan een petitie worden getekend.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto