Bezoekerscentrum De Trekvogel aan de Oostvaardersdijk. (Foto: aangeleverd)
Bezoekerscentrum De Trekvogel aan de Oostvaardersdijk. (Foto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Gebouw De Trekvogel mag worden gesloopt

Algemeen

OOSTVAARDERSDIEP – Het oudste gebouw van Almere, De Trekvogel langs de Oostvaardersdijk, mag worden gesloopt. Het pand krijgt geen monumenten-status.

Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad. Erfgoedvereniging Heemschut had het verzoek ingediend om het pand die status te verlenen omdat het het enige monument is uit de pioniersfase dat nog in Almere over is. De commissie Welstand & Erfgoed werd om advies gevraagd. Daaruit kwam de aanbeveling om De Trekvogel geen monumentale status te geven. De gemeente neemt dit advies over. Het pand kan gesloopt worden. De gemeente vraagt wel om zorgvuldig om te gaan met de hoge cultuurhistorische waarde van De Trekvogel. 

Bezoekerscentrum

De Trekvogel wordt al jaren gebruikt als bezoekerscentrum voor bijvoorbeeld de Lepelaarsplassen. Flevo-landschap wil het gebouw slopen omdat het in slechte staat zou verkeren en asbest bevat. Ook biedt het geen mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen op die plek. Flevo-landschap wil er een nieuw bezoekerscentrum bouwen dat aansluit bij de plannen om Nationaal Park Nieuw Land op de kaart te zetten.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto