De Beurs in ontmanteling. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De Beurs in ontmanteling. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Laatste blik op gebouw De Beurs

Algemeen

STAD CENTRUM - De laatste dagen van gebouw De Beurs aan de Wisselweg zijn geteld. De sloop van het eerste kantoorgebouw van Almere Stad, in de stijl van het Brutalisme, wijkt voor een nieuwe appartementen- en kantoorruimte. De sloop gaat snel. Almeerders kunnen deze week nog een laatste blik op het pand werpen.

De gemeenteraad besloot medio vorig jaar tot sloop van het pand, ook toen een aantal instanties probeerden het pand voor de sloopkogel te behoeden. Erfgoedvereniging Heemschut wilde het pand tot monument benoemen. Er zijn in ons land niet zo heel veel gebouwen meer die in de stijl van het Brutalisme zijn gebouwd. Deze stijl kenmerkt zich door grote blokachtige structuren van ruw onafgewerkt gewapend beton of metselwerk. Zo deed de Commissie Welstand en Erfgoed Almere een beroep op het historisch besef van de stad en meende dat sloop van het pand ‘een onherstelbare fout’ zou zijn.

Sloop

Verschillende architecten poogden het pand een andere bestemming te geven, maar dat bleek technisch toch lastiger dan gedacht. De sloopt van het pand is inmiddels ver gevorderd. Op de plek van De Beurs kome vier woontorens, goed voor circa duizend woningen. Ook komt er ruimte voor kantoren. In de plint van het het complex komen winkels. 

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto