Het pand aan de Wisselweg 1 was ooit in gebruik bij LeasePlan en Oranjewoud. (Foto: Fred Rotgans)
Het pand aan de Wisselweg 1 was ooit in gebruik bij LeasePlan en Oranjewoud. (Foto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Afwijzing De Beurs als gemeentelijk monument

Algemeen

Afwijzing De Beurs als gemeentelijk monument

ALMERE – Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten het pand gelegen aan Wisselweg 1 (De Beurs) niet de status van gemeentelijk monument toe te kennen.

Erfgoedvereniging Heemschut Flevoland had gevraagd om gebouw De Beurs als monument aan te wijzen. Het gebouw De Beurs is het eerste kantoorgebouw van Almere Stad, opvallend door de architectonische stijlcombinatie van Brutalisme en Hightech.

De eigenaar, Van der Valk Investments B.V, heeft onderzocht of gebouw De Beurs behouden kan blijven. Echter kan het gebouw zonder ingrijpende en kostbare maatregelen op het gebied van daglichttoetreding, ventilatie, geluid en koudebruggen niet meer voldoen aan de huidige eisen op het gebied van bouwregelgeving voor de beoogde kantoorfunctie, maar ook niet voor andere functies (bijvoorbeeld dienstverlening, sportvoorzieningen en wonen).

De Beurs staat nu al ruim tien jaar leeg met verpaupering van het gebied en (sociale) onveiligheid tot gevolg. In de belangenafweging tussen stedelijke ontwikkeling en behoud van cultureel erfgoed heeft het college besloten om te kiezen voor de stadsontwikkeling van Almere.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto