Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Geen monumentenstatus De Beurs; ontwikkelaar wil sloop

Algemeen

Door Petra Onderwater

STAD – Als het leegstaande kantoorgebouw De Beurs niet gesloopt mag worden, gaat het hele plan voor herontwikkeling van de Wisselweg niet door. Dat verklaarde projectontwikkelaar Bas van den Nieuwenhuijzen van Van der Valk Investments donderdagavond op de Politieke Markt. Dit zou betekenen dat ook de ruim 900 geplande woningen er niet komen.

Van der Valk Investments wil aan de Wisselweg vier woontorens, een parkeergarage, een kantoor en commerciële voorzieningen realiseren. Sloop en nieuwbouw van De Beurs is onderdeel van die plannen. Erfgoedvereniging Heemschut en de Commissie Welstand en Erfgoed zijn hier niet enthousiast over. Het is volgens de projectontwikkelaar echter onhaalbaar om het bestaande gebouw te behouden. “Het is bouwtechnisch onmogelijk om het aan de huidige eisen te laten voldoen. Wij hebben hier ruim twee jaar onderzoek naar gedaan en alle opties bekeken.”

Als De Beurs niet gesloopt mag worden, is het ook niet meer haalbaar om de andere gebouwen binnen het plan te realiseren. “Dan zouden we namelijk weer helemaal terug naar de tekentafel moeten”, legde architect Daan Font Freide uit. “Onder meer vanwege bouwkundige elementen in de onderste laag van De Beurs en het complexe netwerk van leidingen en kabels onder de grond die bijna tot op de centimeter nauwkeurig zijn ingetekend. Je kunt de boel niet zomaar even opschuiven.”

Eerbetoon aan De Beurs

De architect benadrukte dat het gebouw herkenbaar terugkomt. “Alle kenmerkende eigenschappen en de brutalistische bouwstijl blijven behouden. Het wordt juist een eerbetoon aan De Beurs.” Dit impliceert wel dat het ontwerp niet geschikt is voor woningen. “Het wordt opnieuw een kantoor, maar wel een kantoor waarin op een moderne manier kan worden gewerkt.”

‘Geen tweede kasteel’

PvdA en PVV willen sloop liefst voorkomen. Hun motie om het college te vragen het gebouw aan te wijzen als gemeentelijk monument vond donderdagavond echter geen bijval in de gemeenteraad. De SP vond het wel een groot dilemma, gezien de historische waarde van gebouw. Maar de overige partijen waren duidelijk in hun standpunt. Voor hen hoeft De Beurs geen monumentenstatus te krijgen als dat tot gevolg heeft dat de herontwikkeling van het gebied in gevaar komt. “We willen niet dat De Beurs nog eens tien jaar leeg blijft staan en verder verloedert. We zitten niet te wachten op een tweede kasteel, op nog een ruïne”, aldus Koen Bokhorst (VVD).

Procedure

Het college heeft overigens al een procedure opgestart om te beoordelen of De Beurs als monument kan worden aangewezen. “Dit op verzoek van Erfgoedvereniging Heemschut Flevoland”, verklaarde wethouder Hilde van Garderen. “Een monumentenstatus betekent overigens niet dat er niets aan het gebouw mag veranderen. Het zou ook nog steeds kunnen worden gesloopt.” De Commissie Welstand en Erfgoed moet binnen acht weken advies uitbrengen en dan heeft het college nog twaalf weken om een besluit te nemen.

De Beurs komt herkenbaar terug in het plan. (Artist impression)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto