Poppodium De Meester. (Foto: Lisa Zilver)
Poppodium De Meester. (Foto: Lisa Zilver)

Jaarlijks 300.000 euro voor ‘behouden groei’ van De Meester

Algemeen

STAD CENTRUM – Het college stelt voor om jaarlijks 300.000 euro beschikbaar te stellen voor poppodium De Meester. Ook wordt voorgesteld om een extra (leegstaande) zaal toe te voegen in de programmering, voor ‘behouden groei’ van de popvoorziening.

Als bezuinigingsmaatregel stelde het college eerder voor om de structurele financiering van het popzaaltje stop te zetten. De gemeenteraad stak daar in februari een stokje voor en dwong wethouder Kees Ahles om wel met een structurele financiering op de proppen te komen. Het college stelt nu voor om jaarlijks 300.000 euro aan de popzaal te geven. Daarmee kan het poppodium de komende jaren in de huidige omvang door. Dit geld is afkomstige uit het budget voor cultuur. Ahles waarschuwde al eerder dat het cultuurbudget gelijk blijft. Het extra geld dat De Meester nu krijgt, leidt dus tot een herverdeling van subsidies waar andere cultuurinitiatieven de dupe van zijn.

Behouden groei

Het college geeft in het voorstel aan dat een popvoorziening in Almere belangrijk is en wil voorkomen dat er geen popvoorziening in de stad meer is, omdat er geen financiële dekking voor gevonden is. Voor de langere termijn is er daarom gekeken naar scenario’s voor de popinfrastructuur die passen bij de omvang en de groei van Almere. Daarbij stelt het college een ‘behouden groei’ voor, waarbij bijvoorbeeld een bestaande (leegstaande) zaal kan worden ingericht als extra zaal voor popprogrammering. ‘Dit moet zorgen voor een aanbod dat past bij een stad met de omvang van Almere.’ De gemeenteraad zal daar binnenkort een beslissing over nemen.