Afbeelding

Het weer: Regen, wind en zeer zacht

Weer

ALMERE - Januari begon traditiegetrouw zeer zacht waarbij de gemiddelde temperatuur graden boven de norm uitkwam tot en met de eerste week van de maand. 

Door Marc Putto

De inmiddels voorbije winterse periode van een dag of tien heeft het gemiddelde enorm gedrukt en tot afgelopen maandag lag die gemiddelde temperatuur bijna anderhalve graad onder de gangbare norm. De kans is groot dat de louwmaand uiteindelijk als te zacht in de boeken komt vanwege het milde weer dat er vrijwel zeker tot begin februari zal zijn in de Lage Landen. Op dit moment zijn er namelijk geen aanwijzingen dat het weer de winterse kant opgaat binnen een dag of tien.

Zeer zacht

Voorlopig blijft het dus (zeer) zacht waarbij het periodiek regent of enkele buien vallen. Soms zit er een duidelijk beter dagdeel tussen zoals op deze woensdag en ook op de zaterdag. Dan brengt een vluchtheuveltje van hoge druk ons tijdelijk wat beter weer met wat meer zon.
Het temperatuurplaatje de komende paar dagen is eigenlijk niet interessant. Gedurende de nachten blijft het bijna altijd ruim boven nul (behalve zaterdagochtend vroeg) terwijl de dagelijkse maxima veelal in de dubbele cijfers blijven uitkomen.

Windbeeld

Het windbeeld varieert nogal. Vlak voor de passage van een regenfront krimpt de wind naar zuidwest of zuid en achter de diverse storingen om is er doorgaans een ruimend windpatroon naar west of noordwest. Zo nu en dan kan er veel wind staan, maar de stormkans (windkracht 9) lijkt me niet groot voorlopig in en rond Almere.
Kortom het bekende, milde Hollandse weerplaatje is weer helemaal terug midden in de winter. Het compenseert wel de hoge stookkosten van de afgelopen twee weken.


Woensdag min. 8, max. 12, wind w. 6, neerslag 40% en zon 35%
Donderdag min. 4, max. 10, wind z. 3-4, neerslag 35% en zon 35%
Vrijdag min. 7, max. 11, wind nw. 5, neerslag 80% en zon 30%
Zaterdag min. +0, max. 8, wind z. 4, neerslag 40% en zon 30%
Zondag min. 3, max. 10, wind zw. 4, neerslag 40% en zon 30%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto