Zuiderduin, één van de buurten in de nieuwe wijk (Foto: Almere DEZE WEEK)
Zuiderduin, één van de buurten in de nieuwe wijk (Foto: Almere DEZE WEEK) Indira Draijer

Wandelen door Duin: “Het hele gebied is je tuin”

Algemeen

DUIN - 2,5 miloen kuub zand, ofwel een 1000 kilometer lange rij van vrachtwagens. Dat is er nodig voor de basis van een nieuwe wijk in Almere Poort. Almere DEZE WEEK wandelde met projectmanager gebiedsontwikkeling Ernst-Jan Giethoorn en landschapsontwerper Annette Hospes door Duin, de ‘strandstad van de Randstad’.

Door Indira Draijer

Duin is nog volop in ontwikkeling. Een hijskraan bij een grote bouwput maakt een kabaal van jewelste. Ongeveer de helft van de geplande woningen is nu gebouwd. Maar het is nu al duidelijk dat Duin een unieke wijk is. Zoals landschapsontwerper Hospes zegt: “Waar maak je nou een nieuw duinlandschap?”

Extra dimensie

De opdracht voor Duin was het maken van de strandstad van de Randstad. Dat is vrij letterlijk opgevat. Het gebied is opgehoogd met ladingen zand. Daardoor is er letterlijk een extra dimensie toegevoegd, omdat ook de hoogtes ontworpen zijn. Op meerdere plekken in Duin is de hoogte van -3 naar +6 meter NAP gegaan, ofwel 9 meter verschil. Er kan daar dan over de dijk en het strand uit worden gekeken. Om één geheel van het gebied te maken is het deel van de IJmeerdijk tussen Duin en het strand helemaal ingepakt met zand.

Informeel

Net als in een gewoon duingebied is de nieuwe Almeerse wijk niet overal even hoog. Wie door de laagbouwbuurten loopt, slentert over vele kleine heuveltjes met zandpaadjes tussen de rijen van maximaal vijf huizen. Een heel contrast met de strakke rechte straten van wijken uit bijvoorbeeld Almere Buiten. “Het is hier allemaal een beetje informeel”, zegt Giethoorn. “Juist door die kromme weggetjes door het glooiende duinlandschap is het vakantiegevoel nooit ver weg.”

Landschap leidend

In eerste instantie zou hier een boulevard met veel horeca en winkels komen. “Een beetje als Scheveningen”, zegt Giethoorn. De ontwerpers begonnen echter steeds meer te zien in het duinlandschap. Ze vonden het zonde om de duinen op veel plekken te verharden met een boulevard. Het plan voor de boulevard ging de prullenbak in. Het landschap werd leidend bij het ontwerp.

Niet alles kappen voor bouw

Niet alleen de zandheuvels zijn leidend, ook de natuur. We lopen een stukje door de nog te bouwen buurt Muiderbos. Hier wordt eerst gekeken naar de bestaande bomen en planten. Zijn die waardevol en gezond? Dan blijven ze staan en worden de bouwvakken eromheen gepland.
Dat is ongebruikelijk: Normaal wordt eerst alles gekapt in een bouwgebied, en worden daarna nieuwe planten en bomen geplaatst. “Om de bomen heen plannen is minder makkelijk, maar het heeft ook voordelen”, vertelt Hospes. “Zo wordt het regenwater op een natuurlijke manier opgevangen in het bos.”

Hele gebied is je tuin

Almere staat bekend om huizen met vrij grote tuinen. Ook hierin verschilt Duin van andere wijken. De tuinen zijn hier minimaal gehouden. In het ontwerp is wel rekening gehouden met privacy, onder andere door de hoogteverschillen en het planten van struiken en helmgras. “Maar de ‘Gammaschutting’ willen we hier liever niet zien”, lacht Giethoorn. De ontwerpers zien liever dat bewoners volop genieten van de openbare ruimte om de woningen heen, om op die manier het gevoel van vrij wonen in de duinen of bos te ervaren. “Het hele gebied is je tuin.”

De dijk nabij Vis à Vis is helemaal ingepakt met zand (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto