Jos van Hulst (derde van rechts) benadrukte eind januari tijdens een speciale raadsbijeenkomst dat kunst en cultuur gelijke tred moeten houden met de groei van de stad. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Jos van Hulst (derde van rechts) benadrukte eind januari tijdens een speciale raadsbijeenkomst dat kunst en cultuur gelijke tred moeten houden met de groei van de stad. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Noodkreet theatergroep Suburbia over bezuiniging op kunst en cultuur

Algemeen

ALMERE - Door te bezuinigen op kunst en cultuur komt de leefbaarheid in onze stad nog verder onder druk te staan. Dat stelt de Almeerse theatergroep Suburbia in een noodkreet richting de gemeenteraad. “Het huidige culturele landschap is al zeer dun”, schrijven Jos van Hulst (directeur-bestuurder) en Hilde van Garderen (voorzitter Raad van Toezicht) in reactie op de voorgestelde bezuiniging van 1,8 miljoen.

“Bovenop die 1,8  miljoen komt ook nog de 3 ton voor behoud van Poppodium de Meester. De rekening van deze eerdere bezuiniging op welzijn is nu namelijk doorgeschoven naar cultuur en brengt het totaal te bezuinigen bedrag op 2,1 miljoen.” Suburbia zal door de bezuiniging minder voorstellingen kunnen maken. “En we zullen ons moeten terugtrekken uit samenwerkingen met BonteHond, Kunstlinie en het netwerk Flevolab. Dit geldt vermoedelijk ook voor onze collega’s die voor een overgroot gedeelte afhankelijk zijn van financiering vanuit de gemeente. Denk aan Cultuurhuis Buiten of Goede Rede Concerten en Kleur In Cultuur.”

Cultuuraanbod is belangrijk

Treft deze voorgenomen bezuiniging ook Suburbia, dan verwacht de theatergroep ook gekort te worden door andere publieke overheden en private fondsen. “Zij kijken veelal naar de verantwoordelijkheid die het lokale bestuur voor haar eigen instellingen neemt. Dus deze bezuiniging leidt ertoe dat minder externe gelden richting Almere vloeien.” Maar het gaat verder dan dit, benadrukken Van Hulst en Van Garderen. “Uit onderzoek weten we dat een gevarieerd cultuuraanbod belangrijk is voor een gunstig vestigingsklimaat voor bedrijven, maar ook Hogescholen en universiteiten. Elke euro die wordt uitgegeven aan cultuur wordt met 6 vermenigvuldigd door andere hieraan gerelateerde uitgaven.” 

Stad is meer dan stenen

Suburbia realiseert zich dat de gemeenteraad de bijna onmogelijke opgave heeft om 15 miljoen te bezuinigen op de gemeentelijke begroting. Maar met deze bezuiniging op cultuur creëert de gemeente volgens Suburbia de maatschappelijke problemen van de toekomst. “Zeker in combinatie met andere bezuinigingen op welzijn, zorg, beheer en onderhoud en veiligheid zal de leefbaarheid nog verder onder druk komen te staan. Een stad is niet alleen een opeenstapeling van stenen, beton en ijzer doorkruist met busbanen. Een stad wordt gevormd door mensen die door verbinding minder eenzaam zijn. Wij willen er zijn voor hen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto