Afbeelding

Vooral donderdag boterzacht

Weer

ALMERE - Vandaag (14 februari) 45 jaar terug werd Nederland getroffen door een sneeuwstorm die z’n weerga niet kende. Vooral in het noorden van Nederland was het bar en boos met soms zelfs letterlijk huizenhoge sneeuwduinen tot wel 5-6 meter hoogte. 

Door Marc Putto

In en rond het prille Almere, dat nog maar koud twee jaar bewoond werd destijds, viel het nog enigszins mee. Sommigen herinneren zich vast nog wel de sneeuwduinen op de vrij kale bouwpercelen tussen de nieuwbouwhuizen in. Zo’n blizzard is in theorie nog mogelijk in Nederland maar komt zelden meer voor.
In februari 2021 leek het er warempel even op. Tijdens deze tot nu toe bijzonder milde sprokkelmaand, is de kans op serieuze winterkou niet groot meer. De kou die al vanaf oktober huishoudt boven Scandinavië blijft daar nog aanwezig, maar heeft geen plannen om zich richting de Lage Landen uit te breiden. Het wordt juist extreem zacht op donderdag met een maximale temperatuur tegen de 15 graden.
Veel zon behoeven we niet te verwachten bij deze apriltemperatuur vanwege de voortdurende aanvoer van vochtvelden uit het diepe zuidwesten (brongebied is de Azoren).
Periodiek regent het ook, vooral rond vrijdag en waarschijnlijk op zondag. Het blijft zacht of zeer zacht de komende tijd. De sprokkelmaand zat eerder al op ruim 5 graden boven normaal wat de gemiddelde temperatuur betreft. Dat overschot is wat teruggelopen vorige week naar 4 graden.
Mocht de zachte of zeer zachte teneur langer aanhouden, kan het wel eens record zacht worden met wellicht een uiteindelijk ruim 6 of 7 graden te milde sprokkelmaand in de boeken. De kans echter op een paar koudere dagen tussen pakweg 22 en 28 februari is er, dus wellicht wordt het gemiddelde dan weer iets gedrukt.


Woensdag min. 6, max. 13, wind zw. 3-4, neerslag 85% en zon 30%
Donderdag min. 10, max. 15, wind z. 3-4, neerslag 70% en zon 30%
Vrijdag min. 9, max. 13, wind zw. 4, neerslag 75% en zon 25%
Zaterdag min. 7, max. 11, wind wnw. 4, neerslag 60% en zon 30%
Zondag min. 4, max. 10, wind zzw. 4, neerslag 80% en zon 30%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto