Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Meer woningen en meer functiemix noodzakelijk voor vitale binnenstad

Algemeen

Door Petra Onderwater

STAD CENTRUM – Er moeten meer woningen, meer studentenvoorzieningen en meer aantrekkelijke verblijfsplekken komen in het centrum, om de binnenstad in de toekomst gezond en aantrekkelijk te houden. “Een binnenstad moet meer zijn dan alleen een winkelcentrum, anders gaan we het niet redden”, stellen Danny Louwerse (programmamanager gemeente) en Martin Ort (voorzitter Ondernemers Vereniging Stadscentrum Almere).

“We hebben eerder natuurlijk al de titel Beste Binnenstad 2017–2020 in de wacht gesleept, maar we moeten ook verder vooruitkijken en een plan maken voor de toekomst”, benadrukt Louwerse. Daarom is voor Almere Centrum een visie in voorbereiding. “Trends op het gebied van winkel- en koopgedrag vragen om aanpassing van het winkelgebied. Er moet een mix komen van wonen, winkelen, cultuur, horeca, voorzieningen en onderwijs.” 

Het realiseren van meer woningen wordt volgens Louwerse de grootste verandering voor het centrum. “Denk bijvoorbeeld aan hoogbouw op bedrijventerrein Randstad, met een combinatie van woningen en bedrijven, en een studentencampus op het Festivalplein aan de andere kant van het spoor. Ook tussen het Flevoziekenhuis en de Filmwijk is een strook die nog kan worden bebouwd. We kunnen op meerdere plekken de hoogte in.”

Meer levendigheid
“Als er meer mensen wonen, werken en studeren in onze binnenstad, krijg je ook meer levendigheid”, stelt Martin Ort. “Het centrum moet een ontmoetingsplek worden waar men graag verblijft. We willen dat mensen zich prettig en veilig voelen in onze binnenstad, ook na sluitingstijd van de winkels.” Ort wijst verder op het belang van studentenvoorzieningen. “Aeres Hogeschool verhuist straks naar het Floriadeterrein, maar Windesheim willen we hier niet kwijt. Deze hogeschool doet het goed en groeit, maar die moeten we wel faciliteren.” Verder moet er meer focus komen op beleving. Meer groen en het centrum als het culturele hart van de stad, met ruimte voor vernieuwde concepten en evenementen.

‘Pure noodzaak’
Ort benadrukt dat een visie voor de toekomst ‘pure noodzaak’ is. “In 2012 werd voor het centrum al de visie ‘Next Level’ opgesteld, in een tijd dat het niet zo goed ging. Dat heeft toen zeker een positief effect gehad. Nu is het belangrijk om een volgende stap te zetten, zodat we over tien jaar ook nog steeds een vitale binnenstad hebben”, aldus Ort. “Hiermee is overigens al een start gemaakt, zoals de metamorfose van het stationsgebied en de Esplanade. Deze losse projecten worden ook betrokken bij de visie voor de binnenstad.”

Programmadoelen
Er zijn zeven programmadoelen opgesteld in samenspraak met ondernemers, vastgoedeigenaren, bewonersplatformen en andere betrokken partijen: de functiemix versterken, verstedelijken op natuurlijke wijze, werkgelegenheid vergroten, een goede bereikbaarheid en routing, verblijfskwaliteit vergroten, het cultureel hart versterken en het hoger onderwijs versterken. Belangstellenden konden zich afgelopen donderdag tijdens een inloop in het stadhuis laten informeren over de gewenste en beoogde ontwikkelingen. Het is de bedoeling dat de visie voor de binnenstad begin volgend jaar in de gemeenteraad wordt besproken. 

Afbeelding
Woning Oldewierde gesloten na vondst drugs en wapens Algemeen 20 uur geleden
Centrum Haven. (Archieffoto: Rien Moolhuizen)
Miljoenen van Rijk voor verduurzaming huizen en een veiliger centrum Haven Algemeen 15 mei, 14:16
Koning Willem-Alexander. (Archieffoto: Paul Tolenaar)
Koning opent nieuwe locatie technologiebedrijf Aalberts in Almere Algemeen 15 mei, 13:51

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto