Traditionele dans tijdens de kick-off van de stadsdialogen over het slavernijverleden. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Traditionele dans tijdens de kick-off van de stadsdialogen over het slavernijverleden. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Kick-off stadsdialogen ‘na de komma’ over slavernijverleden

Algemeen

ALMERE – Precies een jaar nadat premier Mark Rutte namens de Nederlandse regering excuses maakte voor ons slavernijverleden, vond dinsdag in de Burgerzaal van het stadhuis de kick-off plaats van de Stadsdialogen over dit thema. “Rutte gaf aan geen punt te zetten, maar een komma. Omdat wij niet alleen een verleden delen, maar ook een toekomst”, sprak Jaap Steenkamer(GroenLinks) namens de gemeenteraad. “Deze woorden verdienen een lokale invulling.”

De Stadsdialogen die komend jaar worden georganiseerd krijgen daarom de naam: ‘Na de komma, het slavernijverleden van Nederland’. Tijdens de feestelijke aftrap kregen inwoners, raadsleden en andere geïnteresseerden een voorproefje van de activiteiten die in 2024 worden georganiseerd rondom dit thema. Zo was er Indonesische dans, djembémuziek, spoken word en een vertelsessie. Het programma werd aan elkaar gepraat door Jerzy Soetekouw, directeur van Humanitas.

Impact van verleden

Wethouder René Peeters (diversiteit en inclusie) benadrukte dat het slavernijverleden ook leeft in onze stad. “Zo wonen er veel nazaten van tot slaaf gemaakten in Almere. En voordat Almere bestond, lag hier de Zuiderzee: een belangrijk ‘verkeersplein’ voor de VOC en de WIC.” Peeters vertelde dat hij vroeger als jongen de verhalen over de Gouden Eeuw geweldig vond. “In de loop der jaren ben ik daar natuurlijk wel anders tegenaan gaan kijken.” Hij riep de aanwezigen ook nadrukkelijk op om vooral persoonlijke verhalen te blijven vertellen over de impact die het slavernijverleden op hen heeft. “De bewustwording van dit verleden en de doorwerking hiervan op onze hedendaagse samenleving, zijn een voorwaarde om te kunnen helen. Als ik dan een gemeente Hoorn hoor zeggen: ‘dat is niet aan ons, het is allemaal al zo lang geleden’, dan vind ik dat heel erg. En dat mag geciteerd worden. We zijn allemaal het gevolg van dat gedeelde verleden.”

Programma stadsgesprekken

De Stadsdialogen zijn een initiatief vanuit gemeenteraadsfracties GroenLinks, D66, SP, BIJ1, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en PvdA. Hun voorstel hiertoe werd gesteund door de hele gemeenteraad en omarmd door het college van burgemeester en wethouders. De activiteiten worden georganiseerd in samenwerking met betrokken partners uit de stad, waaronder Comité 30 juni/1juli, Joyfull Almere, Stichting Multiculturele Organisatie Almere (SMOA) en stichting Medan. 

Het programma voor 2024 bestaat onder andere uit dialogen, toneelvoorstellingen, lezingen, panelgesprekken en exposities. Al deze activiteiten hebben betrekking op het Nederlandse Slavernijverleden. Begin volgend jaar wordt er een agenda gepubliceerd met de activiteiten die rond dit thema worden georganiseerd. De gemeente wil zoveel mogelijk inwoners betrekken en uitnodigen bij het programma voor het komende jaar, ook mensen die minder dichtbij het onderwerp staan.

Jaap Steenkamer aan het woord tijdens de kick-off van de stadsdialogen over het slavernijverleden. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto