De brief die op de voordeur van het pand aan de Vrijmark hangt (Foto: Almere DEZE WEEK)
De brief die op de voordeur van het pand aan de Vrijmark hangt (Foto: Almere DEZE WEEK)

“We zijn de wanhoop nabij”

Algemeen

DE MARKEN - Mike en Rosa Bentvelzen, bewoners van een van de appartementen aan de Vrijmark in Haven, gaan onderdoor aan de overlast van hun bovenbuurman en zijn bezoek. Ze zeggen last te hebben van een wietlucht en van geluidsoverlast. Verder wordt er vaak bij ze aangebeld om de voordeur open te doen aangezien de bovenbuurman zijn bel stukgemaakt zou hebben. Politie en Ymere zijn bekend met de overlast maar hebben die tot nu niet naar tevredenheid van het stel kunnen oplossen.

Door Indira Draijer

“Ik kom elke dag moe op mijn werk,” zegt Rosa, die zegt slecht te slapen. Dat komt onder andere doordat er ’s nachts bij Rosa en Mike wordt aangebeld om de voordeur van het complex open te doen, aangezien de bovenbuurman zijn bel kapot gemaakt zou hebben. Op beelden van de videodeurbel is te zien dat twee mannen in het portiek plassen en slapen, een van hen laat ook zijn blote billen zien op camera. Ook de bovenbuurman zelf belt aan bij Mike en Rosa om het complex binnen te komen, aangezien hij zijn sleutels kwijt is.

Korter lontje

Toch is Rosa liever op haar werk, dan thuis. “Veel mensen zien er tegenop om naar hun werk te gaan. Ik zie er tegenop om naar huis te gaan.” Rosa heeft reuma en zegt de maximale hoeveelheid medicatie te gebruiken om de dag door te komen, met alle bijwerkingen van dien. En dat terwijl ze eigenlijk wil minderen. De vermoeidheid heeft ook invloed op de relatie van Mike en Rosa, die zeggen eerder tegen elkaar te snauwen. “Je hebt een korter lontje naar elkaar toe”, zegt Mike. Onlangs is het slot van de voordeur is kapotgemaakt, waardoor mensen zomaar in en uit kunnen lopen. De ironie wil dat het sindsdien iets rustiger is omdat er niet meer bij het stel wordt aangebeld om open te doen.

Kastje naar muur

Mike en Rosa hebben al veel contact gehad met de wijkbeheerder van Ymere (de woningcorporatie van de bovenbuurman)  en met de wijkagent, maar voelen zich van het kastje naar de muur gestuurd. Ze hebben een papieren logboek gekregen om klachten in te vullen maar tot een blijvende oplossing heeft dat nog niet geleid. Ondanks de overlast gunnen ze de bovenbuurman een fijn huis op een passende plek. “Hij heeft ook gewoon zorg nodig”, zegt Rosa. Ze zegt daarom ook “absoluut blij” te zijn dat er woonvoorzieningen zoals BW+ in Almere komen, waar mensen met een verslaving worden gehuisvest.

Woningcorporatie nog bezig met aanpak

De politie zegt bekend te zijn met de meldingen en ervaringen uit de buurt over overlast, maar kan vanwege privacy verder niks meedelen over personen. Ook Ymere erkent signalen te hebben gekregen. De woordvoerder van de woningcorporatie zegt dat de bewoner inderdaad zijn sleutels kwijt is en dat via zijn bewindvoerder een aanvraag loopt voor het aanschaffen van nieuwe sleutels. Hij geeft aan dat het nooit de intentie van Ymere is om bewoners uit huis te plaatsen en eerst met brieven en bemiddeling overlast op te lossen. Pas als er frequente en grote schendingen van ‘goed huurderschap’ aanhouden, worden juridische stappen ondernomen. Dat is in deze situatie nu nog niet aan de orde.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto