Hein van der Loo op weg naar een carambole (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)
Hein van der Loo op weg naar een carambole (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)

Biljartvereniging Almere’83 bestaat 40 jaar

Sport

STEDENWIJK - Biljartvereniging Almere’83 bestaat 40 jaar en samen met speler, lid, oud jeugdleider en wedstrijdleider interne competitie Vincent Klarenbeek blikken we terug. Hij kwam 34 jaar geleden als jeugdlid binnen en zit er nog steeds.

Door Henk Mathlener

De vereniging begon op 18 mei 1983 met één biljart en 16 leden in buurthuis Stedenpunt. Door de groei was een verhuizing naar CentrePoint noodzakelijk. Op de eerste verdieping konden ze vier tafels neerzetten en kregen ze toestemming om de muren uit te breken zodat er uiteindelijk tien tafels neergezet konden worden, waaronder twee grote matchtafels. “Veel nieuwe leden, 35 jeugdleden met een hoog niveau en grote prestaties, een aantal vrouwelijke leden, een klaverjasclub, een top driebandenteam, het kon gewoon niet op”, zegt Klarenbeek.

Denksportcentrum

In 1998 kreeg de biljartvereniging te horen dat de club binnen vijf jaar moest verdwijnen uit CentrePoint. Na goed overleg met de gemeente werd het Denksportcentrum de ‘nieuwe place to be’. In 2006 werd alles verhuisd naar de Sas van Gentlaan 10 in Stad. En door de toename van het aantal leden en de grotere ruimte werd er opnieuw een kleine tafel toegevoegd. “De nieuwe locatie was ontzettend aantrekkelijk”, zet Klarenbeek. “Goed bereikbaar, veel parkeerplaatsen, grotere biljartruimte, sfeervolle, eigen bar. En vanaf het moment dat we hier introkken, liep het nog beter. Net als bij elke vereniging is er wel eens iets, maar de tijd vanaf 2006 kenmerkt zich door de goede harmonie en sfeer. En het feit dat er een enorme gunfactor is, is echt heel bijzonder.”

Hoogtepunten

De vereniging kent vele hoogtepunten, waarbij teams en individuele spelers vele kampioenschappen hebben behaald. Met als recent voorbeeld Monique van Exter, de kersverse Europese kampioene driebanden op de grote tafel voor landenteams. Klarenbeek: “Wij zijn als vereniging in vele klassen vertegenwoordigd. Ook worden (nationale) eindtoernooien regelmatig in Almere afgewerkt. En natuurlijk de gezelligheidstoernooien van vroeger en nu, zoals het Vader/Zoon toernooi, spelletjesavond en het Midwintertoernooi.”

Vrijwilligersavond

“Vooral de vrijwilligersavond is erg belangrijk bij onze vereniging. Op die avond worden alle vrijwilligers bedankt voor hun inzet. Want zonder vrijwilligers is een club nergens. In de Coronatijd kreeg men een Kerstpakket, maar nu kan iedereen met partner genieten van een heerlijk buffet en een lekker drankje.” En het zegt wel iets dat een van de oprichters, Hans van der Broek, en het enige lid van het eerste uur, Maarten Bergsma, nog steeds van de partij zijn.
Op 22 mei is er een bescheiden feestje en komt burgemeester Hein van der Loo op bezoek. Elk lid krijgt ook een blijvend aandenken aan dit jubileum. “En dan gaan we op weg naar het 50-jarig jubileum. Dan willen we als vereniging weer eens ouderwets gaan knallen”, besluit Klarenbeek.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto