Hans en Daan Welle zijn samen het Flevolands Philharmonisch Orkst gestart. (Foto: aangeleverd)
Hans en Daan Welle zijn samen het Flevolands Philharmonisch Orkst gestart. (Foto: aangeleverd)

Eerste concerten van het Flevolands Philharmonisch Orkest

Uit

ALMERE - Het Flevolands Philharmonisch Orkest (FlePhO), opgericht door dirigenten Hans en Daan Welle, is in maart en april voor het eerst live in actie te zien in Kunstlinie Almere. Het projectorkest bestaat uit (oud)beroepsmusici en vergevorderde amateurs. Het repertoire varieert van musicals tot symfonieën. “Afhankelijk van het soort project heeft het orkest een wisselende bezetting, maar altijd met een hoog niveau als uitgangspunt”, vertelt Hans.

De oorsprong van het FlePhO ligt bij het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO). Oprichter en dirigent Hans Welle startte daar in 2016 het AJSO Theaterorkest. “Bij dit projectorkest konden volwassen muzikanten op hoog niveau muziektheater maken, in samenwerking met diverse koren en musicalverenigingen. We hadden echter steeds meer de wens om ook het grote symfonische repertoire te lijf te gaan, om de musici die het AJSO ontgroeid zijn ook op dat gebied een podium te kunnen bieden”, zegt Hans. “Het is immers doodzonde als jongeren die we in onze jeugdorkesten hebben opgeleid, vervolgens bij orkesten op het oude land gaan spelen.” Samen met zijn zoon Daan, die dit jaar het stokje van hem overnam als dirigent van het AJSO, startte Hans daarom het Flevolands Philharmonisch Orkest, kortweg FlePhO. 

Operette Der Vogelhändler

Hans leidt het orkest als dirigent, terwijl Daan zich bezighoudt met de productie. Dit voorjaar zijn de eerste concerten. “Samen met operettegezelschappen uit Zaandam en het Gooi spelen we momenteel Der Vogelhändler. Een vrolijke operette met een kleine bezetting van het FlePhO in de orkestbak.” Te zien in diverse theaters, waaronder Kunstlinie Almere op 22 maart om 20.15 uur.

Symfonische bezetting

Op 18 april laat het nieuwe orkest voor het eerst in een grote symfonische bezetting van zich horen. Het FlePhO speelt dan twee werken uit de romantische periode van de klassieke muziek: Ouverture ‘La Gazza Ladra’ van Gioacchino Rossini en Symfonie nr. 9 ‘Uit de nieuwe wereld’ van Antonin Dvorák. “Gewoon heerlijke klassieke muziek”, vindt Hans. “We spelen dan met een orkest van zestig muzikanten, waarvan een kwart professionals, in Kunstlinie Almere.”

Ga voor tickets naar Kunstlinie.nl. Voor meer informatie over het orkest: www.flepho.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto