Het woon-winkelcomplex telt 831 woningen. (Foto: aangeleverd)
Het woon-winkelcomplex telt 831 woningen. (Foto: aangeleverd)

‘Structurele tegenwerking gemeente bij project met 831 woningen’

Wonen

RANDSTAD - Projectontwikkelaar Seinhuis BV zegt bij de gemeente ‘structurele tegenwerking’ te ervaren omtrent de bouw van een woon-winkelcomplex met 831 woningen. Seinhuis wil uiterlijk 15 oktober duidelijkheid en dreigt met rechtszaken. Volgens de gemeente komt de vertraging door ‘de grootte en complexiteit’ van het project.

Door Marcel Beijer

Seinhuis wil op de hoek Randstaddreef/Landdrostdreef (op het terrein van het voormalige pand Jorritsma Bouw op bedrijventerrein Randstad) drie woontorens met in totaal 831 woningen bouwen, met parkeervoorzieningen en commerciële voorzieningen. De omgevingsvergunning hiervoor werd in december 2022 aangevraagd. Er leek geen vuiltje aan de lucht: in juli 2021 stemde het college in met de plannen en wilde het de omgevingsvergunning aanvragen. Ook werd meegenomen dat ProRail (vanwege de mogelijk uitbreiding van de spoorlijn) geen aanleiding zag tot het maken van opmerkingen. De gemeenteraad ging ook akkoord en bij publicatie van de plannen kwam slechts één zienswijze binnen die kort daarop alweer werd ingetrokken. Dat maakte volgens de Seinhuis de weg vrij het complex te realiseren.

Niet afgegeven

Volgens Seinhuis zijn de omgevingsvergunningen op dit moment echter nog steeds niet afgegeven en blijft volgens hen de gemeente dus ernstig in gebreke. De ontwikkelaar heeft daarom de gemeenteraad daar nu schriftelijk over geïnformeerd. Uit de brief wordt duidelijk dat Seinhuis tabak heeft van de ‘substantiële tegenwerking’ die ze bij de ambtenaren ervaren. ‘Iedere keer worden er nieuwe eisen gepresenteerd’ . De projectontwikkelaar stelt dat er sprake is van ‘misbruik van de rechtsbevoegdheid’ en ‘schending van het vertrouwens- en redelijkheidsbeginsel’. De ontwikkelaar stelt dat beleggers dreigen af te haken en eist de volledige betaling van de voorgeschreven exploitatiebijdrage als het project niet mocht doorgaan.

831 woningen

De vraag is waarom de gemeente zo draalt als er 831 woningen kunnen worden gebouwd, die in Almere broodnodig zijn. De planning was om rond deze tijd met de bouw te starten. Volgens een woordvoerder van de gemeente komt de vertraging vanwege de ‘grootte en complexiteit’ van het project. “De huidige woningmarkt, de grootte en complexiteit van dit bouwproject hebben tot vertraging geleid. Parallel aan het formele traject van ingebrekestelling vanwege een vergunning is de gemeente in constructief overleg met de betrokken partijen om eventuele hobbels die er zijn op de weg naar het starten van de bouw, op te lossen.”

Afbeelding
Woning Oldewierde gesloten na vondst drugs en wapens Algemeen 21 uur geleden
Centrum Haven. (Archieffoto: Rien Moolhuizen)
Miljoenen van Rijk voor verduurzaming huizen en een veiliger centrum Haven Algemeen 15 mei, 14:16
Koning Willem-Alexander. (Archieffoto: Paul Tolenaar)
Koning opent nieuwe locatie technologiebedrijf Aalberts in Almere Algemeen 15 mei, 13:51

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto