Afbeelding

Het weer deze week

Weer

Nazomerse condities tot in oktober 

ALMERE - Vorige week meldde ik hier dat september nog steeds grossiert in een fors landelijk temperatuuroverschot. Het veelal droge en warme weer houdt maar aan tegenwoordig.

Door Marc Putto

Toch is het temperatuurgemiddelde dat vorige week nog ruim 4 graden boven de norm lag, iets gedaald. Momenteel zitten we nog maar 3 graden boven de gangbare septembernorm. Het staat nog steeds al vast dat september als zeer warm in de boeken terecht gaat komen.
De komende dagen inclusief het weekend blijft het opmerkelijk goed nazomerweer. De woensdagse maxima tot 23 graden leveren wat in maar met ruim 20 graden is het prima. Rond vrijdag komt een gebied met buien naderbij en kan er wat regen worden losgelaten. Een zeer diepe depressie koerst dan naar Ierland en geeft daar zware storm. De speelruimte van de (ex)cycloon is evenwel klein en bovendien trekt het laag vrij rap noordoostelijk door.
Richting het weekend en de dagen daarna vormt zich een hogedrukgebied boven het vasteland van Europa en de spil komt boven de Benelux uit. Uiteraard betekent dit een reeks stabiele, droge en vrij zonnige dagen voor Almere. Betrekkelijk weinig wind waait er en de regenkans is klein te noemen. De nachten koelen wat verder af en vooral in de buitengebieden van de stad, zeker als het lang helder blijft tijdens de kleine uurtjes. Overdag klimt de temperatuur vrij vlot naar de 20 graden of iets meer met dank aan de oktoberzon. De prognoses voor oktober zijn niet beroerd en wijzen op een voorlopig te warm plaatje. Met belangstelling kijken we uit naar de eerste vorstnacht die mogelijk in de tweede helft van de maand al kan optreden als we de klimatologie raadplegen. Die eerste vorst kan ook pas diep in november voorkomen.

Woensdag min. 13, max. 23, wind z. 4, neerslag 30% en zon 55%
Donderdag min. 16, max. 21, wind zw. 4, neerslag 40% en zon 45%
Vrijdag min. 14, max. 20, wind wzw. 4, neerslag 80% en zon 35%
Zaterdag min. 12, max. 20, wind w. 3-4, neerslag 30% en zon 45%
Zondag min. 10, max. 21, wind z. 3-4, neerslag 20% en zon 55%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto