Afbeelding

Januariwintertje bijna voorbij

Weer

ALMERE - De koude op het noordelijk halfrond is meedogenloos dit winterseizoen.

Door Marc Putto

Eerst was er de extreme koude boven Scandinavië die al in oktober begon en een dag of tien terug een dieptepunt kende met maar liefst afgerond 47 graden vorst in het hoge noorden. De voorbije dagen waren Canada en een flink deel van Amerika aan de beurt waarbij Canada de kroon spande met waargenomen minima tussen -46 en -50 graden.
Nederland ligt vrijwel altijd aan de rand van de grootste koude gebieden van Europa. De ligging nabij zee zorgt er zelden voor dat het extreem koud wordt in de meeste winters.
Toch behouden we die licht winterse sfeer nog een paar dagen alvorens de oceanische bemoeienissen in de vorm van periodiek veel wind en regelmatig regen zich aandienen.

Gure kant

De aanstaande paar nachten vriest het nog een paar graden in Almere met laagste waarden rond -3 graden. Overdag is het aan de gure kant, vooral op donderdag en vrijdag als er nog een paar winterse buien kunnen vallen. Soms kan het nog even wit worden in de tuin.
Bij een meestal stevig waaiende noordwestelijke wind wordt het overdag al gauw 4 graden, maar tijdens een actieve bui met hagel of natte sneeuw koelt het flink af. In het weekend draait de wind bij naar het zuiden en wordt er in aanvang nog koude landlucht meegenomen vanaf de omvangrijke sneeuwgebieden in België en Frankrijk.

Klein

Later op zondag stroomt geleidelijk mildere lucht naar Flevoland en dat zal de opmaat zijn tot een langdurige zachte en ook weer wisselvallige periode die de rest van januari aanhoudt.
De kans op nog weer een keer een koude fase in januari lijkt uiterst klein geworden.

Woensdag min. -3, max. 2, wind o. 3, neerslag 45% en zon 30%
Donderdag min. -2, max. 4, wind nw. 4, neerslag 65% en zon 45%
Vrijdag min. -2, max. 4, wind w. 4, neerslag 30% en zon 50%
Zaterdag min. -2, max. 3, wind z. 4, neerslag 30% en zon 30%
Zondag min. -1, max. 7, wind z. 4, neerslag 30% en zon 40%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto