Dé krant die Almere in beweging brengt!

Afbeelding
Paul Brouns

De Mix - Ritme in de polder

vrijdag 9 december 2022 11:00 tot zondag 9 april 17:00

12 musea, 12 NS stations, 12 steden. Dat is De Mix Nederland, een duo tentoonstelling waarin historische fotocollecties een inspiratiebron zijn voor hedendaagse fotografen. Een verrassende ontdekkingsreis door het Flevoland van toen en nu. Uitgangspunt voor deze Flevolandse editie is het werk van Ger Dekkers (1929 – 2020), waarop fotograaf Paul Brouns (1967) reageert met foto’s van zijn hand. 

Ritme in de Polder toont nieuw werk van Paul Brouns, geïnspireerd op het oeuvre van Ger Dekkers. Beide aangetrokken door het mensgemaakte landschap, waarin standpunt, sequentie en ritme een belangrijke rol spelen. De reis begint op station Almere Centraal. Een betekenisvolle buitenlocatie, aangezien Brouns als kunstacademie student zijn inspiratie vond in het ‘bewegende zoekvenster’ van de treincoupé waardoor hij het landschap van Dekkers zag verglijden. Vervolgens zal de route zich, met een aantal stops by Brouns, vervolgen naar Kunstlinie.


GER DEKKERS (1929-2020)

Het Nederlandse landschap neemt een centrale plaats in het werk van Dekkers in. Dekkers fotografeert in reeksen, waarbij alleen het standpunt van de kijker telkens net iets verandert, als in een bewegend beeld. Het resultaat is een sequentie van hetzelfde beeld, waarbij de nadruk wordt gelegd op de horizon en de platheid van het Nederlandse land. Dekkers’ werk concentreert zich op het Nederlandse landschap dat door de mens is ontworpen zoals: polders, dijken, sloten en bollenvelden. Flevoland is de provincie waar Dekker het grootste gedeelte van zijn oeuvre heeft gemaakt.

PAUL BROUNS (1967)

Kunstenaar en fotograaf, gevestigd in Almere. Bij het kijken naar de wereld wordt hij keer op keer aangetrokken door de abstracte schoonheid van architectuur in binnen- en buitenland. Vaak fotografeert hij façades van gebouwen, die hij frontaal en zonder veel omgeving in beeld brengt. Daarmee vestigt hij alle aandacht op ritmiek, licht en oppervlak van het afgebeelde gebouw zelf. Door hun visuele intensiteit hebben de beelden van Paul Brouns vaak een hypnotische aantrekkingskracht.

De Mix Nederland is een initiatief van stichting Beeldmix samen met NS en ProRail.


STICHTING BEELDMIX

Ritme in de polder is de derde in een nieuwe serie exposities van De Mix Nederland, en is een initiatief van stichting Beeldmix samen met NS en ProRail. Bij iedere editie van De Mix worden historische fotocollecties gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen. De spannende, prikkelende en soms vertederende combinaties resulteren in een verrassende ontdekkingsreis door het Nederland van toen en nu.

Locatie