Deze vrouw heeft het goed begrepen (Foto: Bing Image creator)
Deze vrouw heeft het goed begrepen (Foto: Bing Image creator)

Gezond

Hoeksteen

Ik wilde iets luchtigs brengen, maar ik kan beter voorzichtig zijn. We ademen in deze stad namelijk al genoeg viezigheid in. Volgens de WHO (de wereldgezondheidsorganisatie) zit er in de lucht boven Almere twee keer meer stikstofdioxide dan gezond is.

Samen met fijnstof zorgt dat ervoor dat we elke dag praktisch vijf sigaretten meeroken. Wat dan weer zorgt voor een file aan nare ziektes. Het verkeer is de grootste boosdoener.

Maar het WHO-advies slaan we nog altijd in de wind. Nee, volgens de bestaande normen doet Almere het juist behoorlijk goed qua luchtkwaliteit. Wat opvalt: die norm is niet alleen gebaseerd op gezondheid, maar ook op economisch belang.
Alsof Marlboro influistert dat vijf sigaretten per dag nog best acceptabel is. Hun schoorsteen moet immers ook (mee)roken. De een z’n dood is de ander z’n brood.

Ik ben zelf ook geen heilige. Om gezond gedrag te stimuleren kreeg ik een mooie beloning voor niet roken tot mijn 18de: rijlessen. Gezonde longen voor mij, en de rest van de stad kan de tering krijgen. Of astma, een beroerte of longkanker.

Om fit te blijven wil ik weer wat meer gaan sporten. Fietsen of hardlopen misschien, maar in ieder geval binnen, in een sportschool, en lekker met de auto erheen. Ik wil immers gezond blijven.

INDIRA DRAIJER

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto