De Overloop in Almere Haven. (Foto: Fred Rotgans)
De Overloop in Almere Haven. (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Zorggroep Almere ontslaat vier medewerkers De Overloop

Algemeen

HAVEN CENTRUM – Van de zeven op non-actief gezette medewerkers van woonzorgcentrum De Overloop zijn er vier ontslagen. Dat laat Zorggroep Almere maandagochtend weten in een brief aan belanghebbenden.

Door Marcel Beijer

Begin oktober zette de Zorggroep zes medewerkers van De Overloop op non-actief nadat er meldingen van misstanden waren binnengekomen over enkele (leidinggevende) medewerkers. In november werd nog een zevende medewerker op non-actief gezet, die ook actief was bij de Kiekendief in Stad.
Naar aanleiding van de meldingen liet Zorggroep Almere recherchebureau Hoffmann onderzoek doen naar de misstanden. Dat onderzoek is nu afgerond. In totaal werden met 29 medewerkers gesprekken gevoerd. Op basis van de uitkomsten ziet Zorggroep Almere voldoende grond om drie medewerkers te ontslaan. Een vierde medewerker behoort niet tot de medewerkers die gedurende het onderzoek op non-actief zijn gesteld, maar heeft volgens de Zorggroep wel bijgedragen aan de cultuur die voor vele medewerkers als onveilig werd ervaren. Drie andere medewerkers bleken een minimale - of geen - rol te hebben gespeeld in het geheel. Zij hebben het aanbod gekregen om weer aan het werk te gaan op een andere locatie. Twee van hen maken daar geen gebruik van.

Lunches en diners

Hofmann concludeert dat de betrokkenen op kosten van De Overloop betaalden voor lunches en diners voor medewerkers, hetgeen werd bevestigd door administratief onderzoek. Dat er misbruik zou zijn gemaakt van gelden van bewoners, is niet bewezen. Het mogelijk ontvreemden van medicatie, als dit al het geval zou zijn geweest, zou volgens Hoffmann alleen de eigen voorraad betreffen. Er zou geen medicatie gestolen zijn van de bewoners. Wel ervaarden medewerkers van De Overloop ongepaste bejegening en persoonlijk druk en ervaarden zij onregelmatigheden met betrekking tot het rooster en scholing. Aanvullend op het onderzoek, is via de Vertrouwenspersoon ook een ‘signalen’ document ontvangen van veertien anonieme melders. Er lijkt volgens de anonieme melders sprake te zijn van een cultuur van intimiderende bejegening en ongelijkheid wat zich zou uiten in een gevoel van onveiligheid bij de melders.

Cultuurverandering

Met de vele veranderingen die inmiddels zijn doorgevoerd zegt Zorggroep Almere een start gemaakt te hebben die weer moet zorgen voor een veilig werkklimaat op De Overloop, zodat weer de beste zorg kan worden verleend aan cliënten, patiënten en bewoners. ‘Wij zijn dankbaar voor de vele berichten die wij hebben ontvangen van bewoners en familie van bewoners om onze medewerkers te steunen’, laat de Zorggroep weten. De organisatie zegt trots te zijn op de collega’s die zich - ondanks de moeilijke omstandigheden – bleven inzetten om de bewoners van De Overloop van passende zorg te voorzien. ‘Jullie hebben laten zien hoeveel hart jullie hebben voor de bewoners, voor elkaar én voor De Overloop.’

Afbeelding
Woning Oldewierde gesloten na vondst drugs en wapens Algemeen 8 uur geleden
Centrum Haven. (Archieffoto: Rien Moolhuizen)
Miljoenen van Rijk voor verduurzaming huizen en een veiliger centrum Haven Algemeen 15 mei, 14:16
Koning Willem-Alexander. (Archieffoto: Paul Tolenaar)
Koning opent nieuwe locatie technologiebedrijf Aalberts in Almere Algemeen 15 mei, 13:51

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto