Lesley van Hilten (Archieffoto: aangeleverd)
Lesley van Hilten (Archieffoto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Stammenstrijd Almeerse VVD kan coalitie doen opbreken

Politiek

ALMERE – Er is een stammenstrijd gaande binnen de Almeerse VVD. De linkervleugel van de partij is van mening dat er een te grote ‘ruk naar rechts’ wordt gemaakt. Dat kan gevolgen hebben voor de stabiliteit in de coalitie, waar de VVD de grootste partij is.

ANALYSE Door Marcel Beijer

Vier van de zes in 2022 gekozen raadsleden van de VVD zijn inmiddels niet meer in functie. Fractievoorzitter Colette Holter stapte in februari 2023 al op, naar eigen zeggen omdat haar raadswerk niet langer te combineren viel met haar privéleven. Opvolger Koen Bokhorst legde zijn werk in november neer vanwege gezondheidsklachten en liet onlangs weten zijn ziekteverlof met nog zestien weken te verlengen. Sinds die tijd is Lesley van Hilten fractievoorzitter. Holter keerde eventjes als raadslid terug, maar is inmiddels alweer verdwenen. Zij werden vervangen door partijleden die eigenlijk niet te porren waren voor het raadswerk.

Marc de Kuster

In februari nam Mark de Kuster onverwacht afscheid. Na zes jaar als raadslid actief te zijn geweest stelde ook hij in februari vast dat het raadswerk niet langer te combineren valt met zijn werk- en privéleven. Bronnen* binnen de partij beweren dat de werkelijke reden van zijn vertrek vooral het gevolg zijn van interne ruzies die vaak op de man gespeeld worden ‘en soms weinig met de VVD te maken hebben’. 

Hilde van Garderen

Volgens een aantal ingewijden bij de VVD is de tweespalt binnen de partij ontstaan toen de VVD na de teleurstellende gemeenteraadsverkiezingen in 2022 een wethouderspost moest inleveren. De partij koos toen voor Julius Lindenbergh en zette Hilde van Garderen (die de ‘linkse’ portefeuille Kunst en Cultuur had) op een zijspoor. De strubbelingen zouden mede de oorzaak zijn van het vertrek en de uitval van de fractievoorzitters Holter en Bokhorst. De linkervleugel is van mening dat Van Hilten teveel haar oren laat hangen naar Lindenbergh. Sommigen spreken van ‘machtspolitiek’ en zelfs een ‘schrikbewind’. 

Tweede Kamerverkiezingen

Een tweede reden is de teleurstellende uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen in november, waar rechtse partijen als PVV, BBB en NSC landelijk grote winst boekten. Ook in de Almeerse gemeenteraad kunnen partijen als de PVV en Forum voor Democratie hun rechtse gedachtengoed nadrukkelijk profileren, waar de VVD als grootste fractie in de coalitie juist een gematigder koers moet varen. De partij moet immers samenwerken met linkse partijen als de SP en de Partij voor de Dieren. 

Stroef

De bronnen bevestigen geluiden (die al langer in de wandelgangen hoorbaar zijn) dat de samenwerking tussen de huidige coalitiepartijen niet bepaald soepeltjes verloopt. Na het vertrek van de ChristenUnie heeft de coalitie geen meerderheid meer en moet het op zoek naar een nieuwe balans. Momenteel worden gesprekken gevoerd in een zoektocht naar een partij die mogelijk in kan stappen.  Ook die zoektocht verloopt stroef. 

Linkse coup

Beweerd wordt dat de SP, PvdD (en waarschijnlijk ook D66) in het debat op 30 januari een poging deden de VVD uit het college te wippen ten faveure van de PvdA. Deze ‘linkse coup’ zou een gruwel voor de rechterflank van de liberalen zijn. Het brengt de partij nog meer in een spagaat en daarmee ook de coalitie.

*Dit artikel kwam tot stand door bronnen binnen en buiten de VVD. De betrokkenen wensen anoniem te blijven, hun namen zijn bij de redactie bekend. Eén bron is geheel anoniem. Die inbreng is daarom zeer beperkt meegenomen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto