Afbeelding

Het weer: droog en meestal zonnig

Weer

ALMERE - Deze meimaand is niet echt een hoogvlieger die grossiert in langdurig zeer zonnig, erg warm en bijzonder droog weer. Toch wordt het al met al een prima lentemaand voor zeer velen. 

Door Marc Putto

De voorbije halve eeuw gaf een paar onvergetelijke meimaanden waarbij vooral het langdurige karakter van het formidabele weer opviel. Legendarisch was mei 1976 die ook nog werd gevolgd door een van de mooiste zomers van de vorige eeuw. Ook mei 1980, 1982, 1989, 1992, 2000 en vooral 2008 waren voortreffelijk met het allermooiste weer.
De rest van deze week blijft het prima voorzomers weer waarbij het nog wat warmer wordt. De wind waait uit de noordoosthoek en de middagtemperatuur komt uit op ruim 20 graden. Voor diegenen die meivakantie vieren zijn dit natuurlijk werkelijk ideale omstandigheden. Volop buitenactiviteiten kunnen worden bedreven zonder dat er weer eens een bui dreigt.

Zaagtand

In de temperatuurpluim zien we een duidelijke zaagtandbeweging dezer dagen. Zo’n zaagtand is altijd goed, want dan wordt direct duidelijk dat het meestal wolkenloos is. Overdag kan de temperatuur daardoor juist hoog oplopen terwijl de nachten onder heldere omstandigheden juist flink kunnen afkoelen. Rond 6 graden kan het worden tijdens de kleine uurtjes aan de rand van de stad. In het centrum blijft het eerder bij de 10 graden.

Regenkans

Vanaf het komende weekend trekt het hogedrukgebied boven het noordoosten van Europa weg en neemt de invloed vanaf de oceaankant beduidend toe. Dit betekent een toenemende regenkans op maandag 13 mei en hiermee wordt een wisselvallige periode ingeluid. Deze zal mogelijk niet al te lang aanhouden, want het volgende hogedrukgebied is alweer in zicht.

Woensdag min. 19, max. 9, wind n. 4, neerslag 20% en zon 60%
Donderdag min. 20, max. 8, wind no. 4, neerslag 10% en zon 60%
Vrijdag min. 20, max. 8, wind nw. 3, neerslag 5% en zon 65%
Zaterdag min. 21, max. 9, wind n. 4, neerslag 5% en zon 65%
Zondag min. 22, max. 8, wind no. 3-4, neerslag 5% en zon 60%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto