Afbeelding

Eind deze week weer regenachtig

Weer

ALMERE - Het moge inmiddels duidelijk zijn dat de sprokkelmaand dit jaar bijzonder zacht was en ook zeer neerslagrijk. Met afstand werd het temperatuurrecord uit 1990 gebroken en februari 2024 was bijna 5 graden boven normaal, terwijl de maand ook intens nat verliep.

Door Marc Putto

In de regio Haarlem viel lokaal bijna 180 millimeter water en in de Almeerse omgeving weliswaar wat minder, maar toch nog altijd zo’n 120-130 millimeter.
Na een vrijwel droge dinsdag en woensdag, valt er op donderdag niet heel veel regen. Een zwakke frontale storing een (warmtefrontafloper) kan wat lichte regen geven gedurende het tweede dagdeel. De maximale temperaturen liggen weer dik in de dubbele cijfers en de allerzachtste sprokkelmaand sluit dan ook in stijl af met een aprilwaardige 12-13 graden.
De periode donderdag tot en met volgende week maandag staat meest in het teken van een depressie die gaat bivakkeren boven de Schotse wateren. Omheen dat lagedrukgebied trekken regelmatig regengebieden of enkele buienclusters naar onze contreien.
In de tweede maartweek verandert er iets aan het weerfront. Hoge druk lijkt zich te gaan vormen boven het noordoosten van Europa en brengt bij ons de wind in de noordoosthoek.         
Over het temperatuurregime is nog niet heel veel te zeggen. De verschillen tussen dag en nacht nemen wel toe in veel drogere lucht (die ook meer zon toelaat overdag). In de fase tot half maart kan een noordoostenwind soms ook nog koude lucht meenemen. Maart 2013 gaf bijvoorbeeld een zeer koude periode met soms nog strenge vorst halverwege de maand.
Het Amerikaanse weermodel kwam het afgelopen weekend al met 19 graden voor 10 maart.
Hoe dan ook, een reeks met droge dagen inclusief meer zon zit er wel in begin maart.

Woensdag min. 1, max. 10, wind w. 4, neerslag 20% en zon 30%
Donderdag min. 3, max. 12, wind z. 4, neerslag 55% en zon 35%
Vrijdag min. 5, max. 10, wind zw. 4, neerslag 60% en zon 30%
Zaterdag min. 6, max. 11, wind z. 4, neerslag 65% en zon 25%
Zondag min. 2, max. 13, wind o. 4, neerslag 60% en zon 30%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto