Afbeelding

Later weer regen maar aanhoudend zacht

Weer

ALMERE - De typische voorjaarsdroogte die soms al in februari startte de afgelopen jaren, blijft uit. Van een droge of zelfs zeer droge maartmaand kan nu al bijna geen sprake meer zijn. 

Door Marc Putto

Er zou een gering verband bestaan tussen een aflopende El Niño en een wat natter voorjaar in West-Europa. Ook in 1983 zagen we dit verschijnsel toen we kampten met een belabberd voorjaar tot en met mei nadat er een sterke El Niño was geweest.
Donderdag is de drogere dag van de week en wordt het bovendien erg zacht voor maartse begrippen. De temperatuur kan oplopen tot rond 16 graden in Almere met wat zon er ook bij.
In de periode vrijdag tot en met zondag wordt het weer vaak regenachtig in Zuidwest-Flevoland. Vooral rond of op zondag kan het weer eens wat langduriger regenen en valt er flink wat water. De temperaturen blijven evenwel op peil met steeds 12-15 graden overdag.

Volgende week

Ook de volgende week blijft het aan de zachte kant en meest licht wisselvallig. Momenteel is maart een kleine anderhalve graad te zacht en dit temperatuuroverschot wordt verder uitgebouwd komende tijd.
Tijdens de laatste fase van maart kwamen sommige weermodellen nog met een flinke uitval van poollucht het afgelopen weekend. Anderzijds werden er ook oplossingen gegeven met ronduit warm weer en zelfs 20 graden rond 25 maart.

Warmere oplossingen

Op dit moment zijn de warmere oplossing in de meerderheid voor die periode. Dus de kans op tenminste een dag met voluit lenteweer eind maart lijkt me groter te zijn dan dat een gure noordenwind wat natte sneeuwbuien brengt.
Koude noordenwinden eind maart geven overdag soms maar 3-5 graden terwijl de nachten pittige vorst kunnen opleveren. Zo’n koud weerpatroon geldt ook voor een maand als april nog.

Woensdag min. 8, max. 14, wind zw. 4, neerslag 40% en zon 30%
Donderdag min. 8, max. 17, wind zw. 4, neerslag 35% en zon 45%
Vrijdag min. 10, max. 15, wind zw. 3-4, neerslag 70% en zon 25%
Zaterdag min. 9, max. 14, wind zw. 4, neerslag 70% en zon 25%
Zondag min. 9, max. 14, wind zw. 3-4, neerslag 85% en zon 20%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto